Profil gleby u mnie, 25cm jakiegoś tworu brunatnego, później martwica żwiropodobna, z duża ilością rdzawego odcienia, Na końcu od 65cm coś szarego, glinka. Czyli jak już chyba wydedukowałem za pomocą google ił plioceński, poznański, pstry. Szary, wpadający w niebieski. Też z rdzawymi przebarwieniami. Czyli lądolód, zlodowacenie północopolskie to wszystko tu wymieszało utworzyło, a ma to sens. Bo znalezisko jest na granicy pradoliny warszowsko- berlińskiej. Chyba że się mylę, co prawdopodobne, ale może znajdę większe rozwiązanie tej zagadki. I jak do tej gleby podejść. Chyba że jest jakiś specjalista, co mnie naprostuje, i wytłumaczy. #przegryw #rolnictwo #geologia #przyroda
@wyscrollowany: No gleba słaba, średnia jak na polskie warunki, ale w miarę mi się udaje, choć błędy też popełniłem... szczególnie że mam ciągle słabą gęstość ziarna. Ale pszenicha się udaje
@Choma_Brutus: Ciekawe czy na tym kanale e-pole wrzucą film o takich glebach gdzie jak u mnie na 25-30 cm zaczyna się ruda glina. Nieraz to kretowiska są gliniaste.
@PawelW124: hmmmm, pewno ciężko, ja zaczne sobie co jakiś czas robić takie odkrywki wyrywkowo. Ale sam czekam żeby jakiś podobny twór do mojego opisali
@PfefferWerfer: Talerzówka, i później 3 belkowiec stary na wąskich dłutach na głęboko.
Strip-till i jedziesz.
@PfefferWerfer: niestety, stety nie wykonalne, z dwóch przyczyn ze względu na nawożenie pofermentem przedsiewnie, a od przyszłego roku wzejdą komposty. A z drugiej strony, który jest moim błędem, który muszę zlikwidować. Ubogi płodozmian, wyglądający rzepak, pszenica, pszenica. Dopiero będę zmieniał na rzepak/ pszenica/ poplon po pszenicy, kukurydza/ groch. A
#przegryw #rolnictwo #geologia #przyroda
źródło: IMG_20241208_134633
Pobierzźródło: IMG_20241208_134650
Pobierzźródło: 2849019e6909ee5a4d641ac340f4dba728dce06c06b06662e7d8465f222281f2
PobierzNieraz to kretowiska są gliniaste.
Ile hektarów tego masz? Jaką uprawę aktualnie stosujesz?
@PfefferWerfer: Talerzówka, i później 3 belkowiec stary na wąskich dłutach na głęboko.
@PfefferWerfer: niestety, stety nie wykonalne, z dwóch przyczyn ze względu na nawożenie pofermentem przedsiewnie, a od przyszłego roku wzejdą komposty. A z drugiej strony, który jest moim błędem, który muszę zlikwidować. Ubogi płodozmian, wyglądający rzepak, pszenica, pszenica. Dopiero będę zmieniał na rzepak/ pszenica/ poplon po pszenicy, kukurydza/ groch. A