Wpis z mikrobloga

Profil gleby u mnie, 25cm jakiegoś tworu brunatnego, później martwica żwiropodobna, z duża ilością rdzawego odcienia, Na końcu od 65cm coś szarego, glinka. Czyli jak już chyba wydedukowałem za pomocą google ił plioceński, poznański, pstry. Szary, wpadający w niebieski. Też z rdzawymi przebarwieniami. Czyli lądolód, zlodowacenie północopolskie to wszystko tu wymieszało utworzyło, a ma to sens. Bo znalezisko jest na granicy pradoliny warszowsko- berlińskiej. Chyba że się mylę, co prawdopodobne, ale może znajdę większe rozwiązanie tej zagadki. I jak do tej gleby podejść. Chyba że jest jakiś specjalista, co mnie naprostuje, i wytłumaczy.
#przegryw #rolnictwo #geologia #przyroda
C.....s - Profil gleby u mnie, 25cm jakiegoś tworu brunatnego, później martwica żwiro...

źródło: IMG_20241208_134633

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaką uprawę aktualnie stosujesz?

@PfefferWerfer: Talerzówka, i później 3 belkowiec stary na wąskich dłutach na głęboko.

Strip-till i jedziesz.

@PfefferWerfer: niestety, stety nie wykonalne, z dwóch przyczyn ze względu na nawożenie pofermentem przedsiewnie, a od przyszłego roku wzejdą komposty. A z drugiej strony, który jest moim błędem, który muszę zlikwidować. Ubogi płodozmian, wyglądający rzepak, pszenica, pszenica. Dopiero będę zmieniał na rzepak/ pszenica/ poplon po pszenicy, kukurydza/ groch. A
  • Odpowiedz