Wpis z mikrobloga

#zegarkiboners #allegro #zegarki

muszę wyrazić zadowolenie z #allegro. Kupiłem zegarek za ok 1200 zł po roku jadąc motocyklem prawie go zgubiłem bo teleskop się wypiął. Udało mi się naprawić usterkę samodzielnie niestety wada okazała się nawracająca. Trochę się wkurzyłem bo nowy zegarek a już się go nosić nie da. Zgłosiłem problem do sprzedawcy - sprzedawca natychmiast stwierdził że gwarancja na zegarek nie obejmuje teleskopu oraz paska. Najpierw to przyjąłem do wiadomości ale poczytałem ofertę którą mi wcisnął na allegro i nie znalazłem informacji że tylko połowa mojego zakupu jest objęta gwarancją. Rozpocząłem dyskusje na allegro i pytam się go gdzie w ofercie taka informacja była a on mi na to że w karcie gwarancyjnej. To się go zapytałem jak miałem uzyskać wgląd do karty gwarancyjnej przed dokonaniem zakupu. To już tylko odpowiedział że gwarancji nie uwzględnia i tyle. No i do dyskusji włączyło się allegro w zasadzie od razu wzięli stronę klienta (no akurat to mnie nie dziwi) ale sprzedający mimo to zaparł się że nie naprawi. To Allegro powiedziało żebym poszedł naprawić sam a oni mi kasę zwrócą. Poszedłem do zegarmistrza pokazałem mu zegarek on od razu stwierdził że to wina oryginalnego paska który jest zbyt wąski w miejscu przyczepu do zegarka przez co teleskop ma luzy i może wyskakiwać. Napisałem allegro że zegarmistrz proponuje wymianę paska wypełniłem wniosek Allegro nawet nie pytało o jakiś rachunek od zegarmistrza tylko od razu uwzględniło zwrot kasy. Koszt 85 zł takiej naprawy.

No i teraz jakbym kupił to inaczej niż przez allegro to bym został z palcem w dupie. Dlatego kupuje poza allegro tylko wtedy gdy różnica cen jest duża. Gdy są zbliżone to gra nie jest warta świeczki.

Pozdrawiam.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Zle_Japko
Gwarancja to dobrowolne świadczenie udzielane przez gwaranta (najczęściej jest nim producent lub importer). Reklamację z tytułu gwarancji składa się zazwyczaj do podmiotu wskazanego w karcie gwancyjnej (przeważnie jest to autoryzowany serwis danej marki). Bardzo rzadko gwarancji udziela sprzedawca (bo i tak odpowiada on przed kupującym z mocy ustawy, a gwarancja sprzedawcy nie może mieć gorszych warunków niż te określone w przepisach o niezgodności z umową i o rękojmie).

Natomiast sprzedawca
  • Odpowiedz
@Zle_Japko To chociaż pokaż ten zegarek, where k---a obrazki.
Allegro to jest dobra sprawa, nie te czasy co 15 lat temu że Cię ktoś mógł wydymać.
Ja sobie pozwoliłem kilka miesięcy temu na garmina instinct 2x i nie żałuję, pierwszy smartwatch i jest zajebisty. Funkcja latarki jest top. Tylko pasek cały z gumy, która jest no... z gumy. Ale można wymienić.
espenio - @Zle_Japko To chociaż pokaż ten zegarek, where k---a obrazki. 
Allegro to j...

źródło: temp_file2820176159490023965

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@pcela no ja rozumiem to tak że ja odsyłam im zegarek który u nich kupiłem a oni sobie ewentualnie wysyłają go do producenta na naprawę. Jakby dla mnie szarego Kowalskiego nie jest istotna droga tego zegarka do funkcjonalności xD zgłaszam problem w okresie w którym zegarek powinien działać a reszta po ich stronie.
  • Odpowiedz
@Zle_Japko: Mi się po półtorej roku lapek z----ł, sprzedający zapadł się pod ziemię, przedstawiłem papier z serwisu, że nie ma opcji naprawić, allegro ostatecznie zwróciło cały hajs za lapka. Także spoko, teraz tylko z wyszukiwaniem z-----i mega przez co ich już tak nie lubię xd
  • Odpowiedz
  • 0
@Zle_Japko

Zawsze można spróbować uderzyć bezpośrednio do producenta. Jak nie jest to jakaś firma krzak, to powinni pomóc.

Dodam, że niektóre firmy mają bardzo prokonsumencką postawę przy reklamacjach.
  • Odpowiedz
  • 0
@pcela znaczy dla mnie już problem się rozwiązał. Zegarmistrz zegarek naprawił allegro kasę zwrocilo więc po temacie nie mam potrzeby tego ciągnąć. Piszę tylko żeby dać dobra opinie zakupowi przez allegro bo uratowało mi to użerania się że sprzedawcą.
  • Odpowiedz
  • 13
@PieknyWojciechPostrachDziewic jo płacą mi za reklamę xD stworzyłem konto x czasu temu wpisałem milion postów na przeróżne tematy tylko po to żeby przed świętami 2024 wrzucić pochwalny tekst dla allegro :D teraz mogę usunąć konto

Jak najbardziej zgadzam się z drugą częścią twojej wypowiedzi :D

Edit: Chociaż jak po chwili się zastanowiłem to w sumie mam w tym biznes - mam trochę akcji allegro xD
  • Odpowiedz
  • 0
@PieknyWojciechPostrachDziewic nie wiem więc jak Ci udowodnić moją niezależność ale możesz coś zaproponować xD tylko żeby mnie to nie kosztowało :D pewnie według Ciebie nie ma czegoś takiego jak zadowolony klient. Mogę Ci przedstawić zdjęcie paragonu z naprawy, stary pasek i naprawiony zegarek oraz paragon zakupu zegarka z lipca 2023 wraz z kartami gwarancyjnymi.
  • Odpowiedz
Fakt użyłem słowa gwarancja zamiast rękojmia ale wszyscy wiedzą o co chodzi.

@Zle_Japko: To są 2 różne rzeczy i mają różne zasady.

jak pisali mi żebym naprawił na własną rękę to napisali równolegle do sprzedawcy że go nie obciążą.

@Zle_Japko: bo nie mogą. Allegro nie może ingerować w proces reklamacji chyba, że sprzedający nie wywiąże się z terminów.
  • Odpowiedz