Wpis z mikrobloga

generatora tekstów

@kubako: jakbym słyszał ziomka w latach 90 który te same bzdury opowiadał o komputerach: monitor to ma tylko generować obrazki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tellet: bo to bot językowy a nie analityczny. Jego jedyna funkcja to stworzyć odpowiedź która brzmi jak by napisał ją człowiek. Nic innego go nie interesuje, całość możesz być zupełnie z d--y ale dopóki brzmi ludzko to spełnia 100% założeń. To jak wymagać od tostera że podrzuci cię na dworzec xd
  • Odpowiedz
@FreakingAwesome: najgorsze jest to p---------e czata, gdy czegoś nie wie lub nie rozumie. Zamiast odpisać "nie mogę ci pomóc jestem koniem" czy cokolwiek innego, to będzie kurna pieprzył głupoty z przekonaniem typowego aktywisty.

@tellet: na tym polegają modele językowe. On nie analizuje odpowiedzi tylko dobiera najbardziej prawdopodobne słowa.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 no to też jest trochę zbyt uproszczone wyjaśnienie. One działają na zasadzie prawdopodobieństwa, ale niekoniecznie w taki sposób jaki przychodzi najszybciej na myśl. Mają jakieś założenia przy treningu i kierują się różnymi wytycznymi. Swoją drogą, gdyby zwyczajnie odpowiadały ci w najpopularniejszy sposób (najbardziej prawdopodobny) to nie byłyby w stanie wyczuwać i stosować sarkazmu, do tego trzeba interpretować zdanie w sposób nie-dosłowny.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 no to też jest trochę zbyt uproszczone wyjaśnienie. One działają na zasadzie prawdopodobieństwa, ale niekoniecznie w taki sposób jaki przychodzi najszybciej na myśl.

@IAAMWWA: No nie w dokładnie taki sposób to tam jest więcej mechanizmów, sprzężenia zwrotne, moderacja i inne bzdety, ale z tego głównie wynikają bzdury jakie to generuje.
  • Odpowiedz
@Kryspin013 jest jeszcze kwestia złego promptowania przez użytkowników. Według mnie prawdziwie komercyjny boom na AI się zacznie kiedy do obrotu wyjdą spersonalizowane tamagotchi. W kwestiach rozrywkowych to są całkiem spoko i takie coś też wybacza p---------e głupot. Obstawiam, że zastąpienie znajomych nastąpi szybciej niż wyparcie ludzi z ich zawodów
  • Odpowiedz
@tellet: Bo on ma rozmawiać a nie być wyrocznią, to nie z nim jest problem tylko z wami, myślącymi że to co innego. To jak mieć pretensję, że samochód nie pływa.
  • Odpowiedz