Wpis z mikrobloga

Mam coś ciekawego do przetestowania!

https://veloplanner.com/pl/plan

Pracuję nad planerem szlaków rowerowych i chętnie poznam Wasze opinie.
To jeszcze bardzo wczesna wersja, więc mogą pojawić się różne bugi, a sama aplikacja może działać trochę wolno (pracuję nad optymalizacją ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Planowanie działa tylko na terenie Polski. Wersja mobilna działa bardzo słabo - będę to poprawiać jak już ustabilizuje wersję na komputery.

Co warto wiedzieć:
- Planer preferuje istniejące szlaki rowerowe, więc nie zawsze pokaże najkrótszą trasę
- Po lewej stronie znajdziecie informacje o nawierzchni
- Aplikacja jest w ciągłym rozwoju

Kto chętny do testów? Dajcie znać co sądzicie.

https://streamable.com/5pt9wb

#rower
velomapa - Mam coś ciekawego do przetestowania!

https://veloplanner.com/pl/plan

Pra...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@velomapa: Faktycznie działa wolno. Sprawdzałem na trasie, którą planuje zrobić i pokazało mi to samo co na mapie kropka cz. Jednej rzeczy mi brakuje. Jak zaznaczam kolejne punkty przy planowaniu gdzie one się znajdują. Można byłby dodać taki planer odcinków pod rodzajami nawierzchni. Ogólnie jest spoko, fajnie jakby działało na komórkach pod aplikacją lub bezpośrednio z poziomu telefonu. Im więcej map do planowania wycieczek tym lepiej ( ͡
  • Odpowiedz
@velomapa: czy twój planner będzie wyznaczał trasy lepiej niż garmin? Tj. lepsze rozdzielanie po typach dróg, bo w garminie często zaznaczę kolarkę, a planuje mi drogi z wielkimi kamulcami, gdzie asfaltu nigdy nie było.
  • Odpowiedz
  • 0
@BronislawCzevak: Co dokładnie działa wolno?

Jednej rzeczy mi brakuje. Jak zaznaczam kolejne punkty przy planowaniu gdzie one się znajdują.

Mógłbyś to dokładnie opisać bo nie do końca rozumiem.

Można byłby dodać taki planer odcinków pod rodzajami nawierzchni.

W sensie, żeby wyznaczał trasę w oparciu o nawierzchnie? Takie coś będzie niedługo.
  • Odpowiedz
  • 0
@G06DbT: Veloplanner na razie jest głównie pod turystykę rowerową/kolarstwo przygodowe :) Preferuje drogę tam gdzie jest istniejący szlak rowerowy.

Większość aplikacji rowerowych wyznacza trasy w oparciu o OpenStreetMap. Jeżeli tam brakuje danych o nawierzchni (albo są błędne) to potem może prowadzić po kamulcach. Warto to zweryfikować w OSM. Jak podeślesz mi lokalizacje takiej drogi to mogę to sprwadzić.
  • Odpowiedz
Jak podeślesz mi lokalizacje takiej drogi to mogę to sprwadzić.

@velomapa: nie pamiętam już gdzie to było, ale zauważyłem że OSM też nie jest idealny. Raz mnie chciało prowadzić drogą, gdzie na jej końcu stał dom, a za domem skarpa, taka z 10 metrów. Nie wiem dlaczego ktoś zaznaczył że w ogóle jest tam droga, i że da się tam przejechać. Chyba tylko na jakichś zawodach downhill ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@velomapa: fajnie by było, bo takie osoby jak ja, że czasem trafią w jakieś dziwne miejsce, to mogły by to poprawić.

Polska to nie Niderlandy gdzie 99% ścieżek to asfalt, więc fajnie by było przyczynić się do rozwoju społeczności rowerowej choć w małym stopniu.
  • Odpowiedz
@velomapa: Wolno się ładuje wszystko. Przybliżanie i oddalanie sprawia, że mija dłuższa chwila aby się załadowało. Wspominałeś o optymalizacji i pewnie to wina tego.
Planera gdzie mam zaznaczone punkciki, gdzie mogę modyfikować trasę. Dodać albo usunąć punkcik. Jak dla mnie przy ustalaniu trasy ważne jest aby wiedzieć gdzie jest dany punkt. Samo zaznaczenie na mapie 1,2,3,4,... jest mało intuicyjne. Idzie się pogubić.
BronislawCzevak - @velomapa: Wolno się ładuje wszystko. Przybliżanie i oddalanie spra...

źródło: obraz_2024-11-27_094427299

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@BronislawCzevak: Testujesz przez telefon czy komp? Wifi? Jaka przeglądarka? Możesz mi napisać na priv. Samo zoomowanie powinno dobrze śmigać.

Mógłbyś wyłączysz szlaki rowerowe i spróbować? Wyłączyć można klikając "L" albo w lewym dolnym rogu jest przycisk do warstw.
  • Odpowiedz
@velomapa: wow, działa rewelacyjnie na komputerze przez przeglądarkę (Firefox), szybko - nie zamula. Trasy wyznacza bardzo dobrze nie komplikuje, jak inne plenery potrafią - prosto do celu, znanymi szlakami, drogami, ścieżkami. Sprawdziłem kilka znanych dla mnie tras i wszystkie poprowadził tak jak mi pasuje / jeżdzę.
  • Odpowiedz