Wpis z mikrobloga

#android #kotlin #programowanie

Czy jest możliwość aby sprawdzić czy dana aplikacja wystawia jakieś event listenery czy co tam jest w androidzie które można odczytać za pomocą innej apki?

O co chodzi, mam apkę która loguje do pliku wszystkie zdarzenia w apce tj. co user kliknął, status połączenia, nawiązanie połączenia z serwerem itd..
Chciałbym za pomocą innej apki przechwytywać tego typu zdarzenia i je wysyłać do bazy danych za pomocą API.

Teoretycznie mógłbym po prostu monitorować ten plik z logami i wyciągać te zdarzenia ale wydaje mi się że to będzie mało optymalne rozwiązanie.

Apkę którą chce "nasłuchiwać" mam w wersji logcat (jeśli to coś pomaga) i w android studio widzę wszystkie logi z apki.

Nie wiem czy opisałem to w zrozumiały sposób.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@login_zajety_sic: Widzę tu mały problem. Android może nie pozwolić na nasłuchiwanie innej aplikacji, ze względu na bezpieczeństwo i zakres uprawnień aplikacji. Ale jak mówisz, że obie aplikacje są Twoje, to może da radę to zrobić.

Możesz spróbować użyć lokalnych BroadcastReceiverów do przesyłania informacji o zdarzeniach z jednej aplikacji do drugiej.
  • Odpowiedz
@ZrytyBeretBang niestety właśnie apka która chce nasłuchiwać nie jest moja a więc nie mam kodu źródłowego, jedyne co mogło by być pomocne to to że mam ją w wersji logcat ale poczytałem w necie że Android wycofał możliwość słuchania logcata z innych aplikacji wiec i to odpada.

No nic, będę musiał parsowac ten plik po jakimś regexp i tyle. @acpiorundc ta apka korzysta z permissiona który już nie jest dostępny
  • Odpowiedz