@wrobelix1992 ja podziwiam. Niby następnego dnia po donacji czuje się ok, nawet tego samego dnia ale gdyby był jeden dzień wolnego to nie odczuwałbym tego oddawania krwi. Siedzisz pół dnia w krwiodawstwie a następnego np. Na 6:00 do pracy. A tak jak dwa dni to następnego dnia możesz się wyspać, ogarnąć. Też nikt nie każe brać zwolnienia, można oddać krew i iść do pracy ( ͡°͜ʖ͡°
@wrobelix1992 nie dziwię się :D Jak ktoś może mieć dzień wolnego przy okazji to korzysta. Chociaż powiem Ci, że ja jak zachodzę do krwiodawstwa to czy to czwartek czy wtorek/środa to jak zajdę o 7:00 to tak 10:30-11:00 przeważnie wychodzę. A czasami i po 11:00
@Kamson_San: Według mnie to najpierw powinni ogarnąć temat czekolad, bo myślę, że większość oddających zamiast 4500 kcal w słodyczach wolałaby 2000-3000 kcal w formie posiłku, np. jakiś obiad czy ostatecznie burger/kebs/pizza itp. I tak jak teraz są przetargi z producentami czekolad, tak wystarczyłoby spróbować pozyskać lokale z jedzeniem, które byłyby skłonne wydawać RCKIK bony, które to krwiodawstwo dawałoby ludziom po oddanej donacji.
@buntowniczaczupakabra zapraszam do Puław, zorganizowaliśmy wspólnie z lokalną restauracją akcje - za oddanie krwi w ostatni pon miesiąca jest bon na pierogi :)
@buntowniczaczupakabra kiedyś miałem oprócz czekolad kiełbasę na gorąco. Zdziwiłem się jak po kilkuletniej przerwie takiego rarytasu już nie oferowali ( ͡°ʖ̯͡°)
https://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/zdrowie/6775311,w-sejmie-dla-krwiodawcow-nie-2-a-3-dni-wolne-od-pracy-panstwo-przejmuje-koszt-wynagrodzen-przyklad-debata.html
#rckik #krew #krwiodawstwo