Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi w tymi durnymi oznaczeniami rozmiarów opon w motorsporcie i po cholerę są inne niż opon drogowych?

Szukam zamiennika 235/40R18 w rajdówkach michelin czy innych. Według moich wyliczeń to michelin nie ma tego rozmiaru tylko coś dużo większego lub mniejszego.

#samochody #motoryzacja #wyscigi
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@jurek-gagarin: To opona o szerokości 235 ma tylko 20cm pracującego bieznika? :o

Ku*wa dzięki ci panie bo już prawie zwariowałem. Dlaczego te wymiary nie są NIGDZIE wytłumaczone? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawe że w kategorii Circut nie ma takiego rozmiaru. Najbliższy jest 24/65R19
  • Odpowiedz
@cwlmod:
TL - tubeless
PSA - homologacja PSA
RFID - czip do zbierania informacji o oponie, potrzebny czytnik rfid
RF/RFTC - run flat, aczkolwiek nie wiem czym sie dokladnie rozni RF od RFTC
S,SS,M,H - typ mieszanek soft, super soft, medium hard - kiedyś michelin miał karty produktu i dla kazdej był optymalny zakres temperatur
  • Odpowiedz
@cwlmod: ODS co czwartek ma akcje i wrzucaja na fejsie fajne opcje, www to jak potrzeba cos na szybko i od reki. Sam złapałem michały cup 2 po 120zł 265/35 lol; direzzy, czy inne p zero tez za jakis smieszny pieniadz :P Jest jeszcze jeden gość z uzywkami z holandii, tylko wypadla mi teraz nazwa profilu z glowy

Ogólnie nie wiem trochę w którą stronę iść,

@cwlmod: Stałem przed
  • Odpowiedz
  • 0
@jurek-gagarin: Mam tarcze i klocki zmienione. Zacisk fabryczny.

Na pewno wezmę instruktora na trackday na jastrzębiu, żeby z nim poćwiczyć i sprawdzić co jeszcze źle robię. Wezmę tego samego co na samym początku, więc będę miał porównanie z tego co mówił.

Jestem na razie otwarty na jakąś alternatywę do nankangów, żeby spróbować czegoś
  • Odpowiedz