Wpis z mikrobloga

Macie może jakieś polecenia dotyczące fajnych i cenionych książek o SQL? Będę tego potrzebował sporo w pracy, więc pomyślałem, że może poproszę o taki prezent od gwiazdora na święta. A może macie coś o Excelu albo DAX? #sql #excel #dax
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kostor95:
papierowa książka?
lepiej kup sobie kurs na udemy za 40 zł, tylko poszukaj jakiś dobrze oceniany,
będziesz miał dostęp zawsze, przykłady do ściągnięcia
  • Odpowiedz
  • 0
@heniek_8: no już mam za sobą jakieś tam kursy, trochę doświadczenia i chciałem po prostu dla zajawki papierową książkę bo lubię. Taki prezent bym poprosił od dziewczyny, żeby kupiła
  • Odpowiedz
  • 0
@modzelem: Chce wyciagać coś z bazy, łączyć tabele i robić różne takie rzeczy dla prostego analityka, wiec jakby ci coś wpadło do głowy to bym se jeszcze dopisał oprócz tej Biblii :D
  • Odpowiedz
@Kostor95: Jeśli książka o DAX to "tylko" wystarczy "Kompletny przewodnik po DAX. Analiza biznesowa przy użyciu Microsoft Power BI, SQL Server Analysis Services i Excel", natomiast z Excela to polecam się uczyć Power Query - Gil Raviv "Power Query w Excelu i Power BI. Zbieranie i przekształcanie danych".
  • Odpowiedz
  • 0
@thebigshort: Super, zapiszę sobie i niedługo to sprawdzę. Masz może jakiś kurs lub książkę o SQL do polecenia? Moja firma chce mnie przebranżowić na pracę przy kioskach w Holcim, więc chciałem ambitniej podejść do tematu i nauczyć się więcej niż tylko jakieś JOINY, GROUP BY i SELECT xd
  • Odpowiedz