Wpis z mikrobloga

@badreligion66 @WaveCreator @G06DbT W ogóle z tymi znizkami wraz z wiekiem to jest ujowy pomysł. Dziadki, które mają po 80% ulgi i płacą grosze są bardziej nieprzewidywalni na drodze, niz młodzi przez swoja powolną jazde, a młodych kierowców brakuje ¯_(ツ)_/¯ zamiast to zmienić wszyscy mieli ulgi niezależnie od wieku, tylko stawka OC rosłaby w zależności od ilości stłuczek czy innych wypadków, a nie takie drenowanie młodych, którym sie nie
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: spokojnie, ilość starszych osób w społeczeństwie się zwiększa, więc ubezpieczyciele będą musieli sobie jakoś "kompensować" dochody.

A poważnie to tak, masz rację, ale weź też pod uwagę, że wiele starszych osób jeździ zauważalnie mniej.
  • Odpowiedz
@JasnyBanan nie ma obowiązku jeżdżenia samochodem. Powiem więcej, im bardziej się młodym nie opłaca jeździć, tym mniej mamy zatłoczone ulice w godzinach szczytu. Taki dziadek na emeryturze raczej rzadziej korzysta z samochodu niż studenciak chcący dojeżdżać na uczelnię. Ja swój pierwszy samochód kupiłem dopiero jak mnie było na niego stać, w wieku 25 lat i nie sądzę żeby cokolwiek na tym stracił.
A do tego jest jeszcze taka instytucja jak współwłaściciel.
  • Odpowiedz
@JasnyBanan

To jest chyba tylko po to żeby oduczyć młodych od jeżdżenia autem ¯_(ツ)_/¯

A ja myślałem, że młodzi płacą więcej bo statystycznie powodują więcej wypadków bo mają nasrane w głowie. Im człowiek starszy tym więcej pokory i szacunku do życia :) jak jesteś młody to masz we wszystko wywalone a jako dorosły jesteś rozsądniejszy bo masz więcej do stracenia i cenisz życie więc nie jeździsz brawurowo.

Poza tym ta tabelka
  • Odpowiedz
@Notes Ale wtedy nie jestes właścicielem tego auta, tylko Twój znajomy/członek rodziny z większym stażem za kółkiem także tego. Mój pomysł by wszystkim dać ulge na OC, a podnieść stawke proporcjonalnie do wypadków jest racjonalniejszy ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@JasnyBanan osiagnales chlopski rozum lvl ekspert, coś ci się wydaje bo z faktu wolnej jazdy dziadków wywnioskowałeś że są równie niebezpieczni co brawurowi młodzi, mimo że wszystkie statystyki pokazują że im starszy kierowca tym mniej wypadkow powoduje
  • Odpowiedz
@G06DbT: Jeżdżą mniej, bo och jedyny punkt docelowy to market/kościół, lub lekarz
( ͡° ͜ʖ ͡°) ale jeżdżą na tyle wolno, że zawalają droge, bo kierowca musi dynamicznie i płynnie sie poruszać czego starym właśnie brakuje ze względu na wiek
  • Odpowiedz