Wpis z mikrobloga

ależ to są mendy, no to nie jest kraj dla ludzi.

Wystarczy zrobić jedną rzecz, OSTROŻNIE

Wystarczy przywrócić mieszkaniom funkcje mieszkalną z inwestycyjnej. [OSTROŻNIE, MOŻLIWE SPADKI CEN MIESZKAŃ]

#nieruchomosci
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tempyluj:

funkcje mieszkalną z inwestycyjnej

Ale zdajesz sobie sprawę że w mieszkaniach inwestycyjnych mieszkają ludzie?
Dzięki temu że ktoś zainwestował swój kapitał, ktoś drugi bez kapitału, ma dach nad głową.
  • Odpowiedz

@revente: albo nie mieszkają bo stoją puste,
dzięki temu, że ktoś z kapitałem kupił mieszkanie albo 100 mieszkań, ludzie bez kapitału nigdy na nie nie oszczędzą bo ceny z----------ą na spekulacji szybciej niż ich oszczędności, a płacą za wynajem tego mieszkania tyle ile by płacili raty za hipotekę.

Tu nie ma miejsca na dyskusje, inwestycje w budownictwo mieszkaniowe powinno być
  • Odpowiedz
@tempyluj:

albo nie mieszkają bo stoją puste

Nie ma czegoś takiego w polsce. To legenda miejska wykopu. Nikt nie będzie tracił kilkudziesięciu tysięcy rocznie. Szczególnie jak ma dużo mieszkań i nawet jak gdzieś będzie miał remont to z łatwością zarobi na niego wynajmując pozostałe.
Był mit że jakieś fundusze
  • Odpowiedz
@tempyluj: a gdzie ja napisałem że są podstawą? Ale są jednym z elementów gwarantujących mobilność społeczną.

Gdyby nie mieszkania na wynajem zdolna i pracowita młodzież ze wsi nie miałaby szans z dzieciakami urodzonymi w miastach.
  • Odpowiedz

@revente: przez to, że jakiś "inwestor" albo inny tfu flipper musiał wkładać ten kapitał zamiast, jak prawdziwy inwestor, na giełdzie inwestycyjnej, w akcje, obligacje, ETF itd. to wkłada w mieszkania (które są stworzone do mieszkania, a nie do inwestowania. Do inwestowania stworzona jest np. giełda papierów wartościowych), to młody człowiek, który chce mieć po prostu kawałek swojego mieszkania 2 pokoje
  • Odpowiedz