Wpis z mikrobloga

W grudniu jadę na tydzień do Włoch i chcę się dowiedzieć jak wygląda płacenie kartą. Nigdy nie byłem za granicą i wolę się dowiedzieć wcześniej co i jak.
Mam konto i kartę w polskim banku (ING jeśli to ma znaczenie). Zwykłe konto, bez udziwnień + karta VISA. Z tego co rozmawiałem z konsultantką z banku to nie mogę płacić tą karta i muszę założyć kolejne konto - walutowe z kartą MC. Problem w tym, że opłata za kartę to 10zł/msc a ja jadę tylko na tydzień i nie wiem kiedy będę kolejny raz za granicą, więc płacenie za kartę z której nie będę korzystał to bezsensu.

Czy jest jakiś inny sposób? Tak, zabieram ze sobą EUR w gotówce, ale nie wiem ile będę potrzebował na miejscu a branie ze sobą kilku tysięcy EUR "bo może akurat się przyda" to bezsensu.

#pieniadze #kontobankowe #ing #banki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@_lorem_ipsum_: chcą Cię naciągnąć. Płacisz normalnie kartą jak w Polsce.
Bank blokuje kwotę w euro po aktualnym kursie, a po kilku dniach rozlicza według ostatecznego kursu. A przynajmniej tak działa to w Millennium.
Nie potrzebujesz do tego żadnego konta walutowego
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: zaloz konto walutowe bez karty i podlacz glowna karte do konta walutowego. musisz wymieniac wtedy przez ich kantor. mozesz zalozyc tez revolut / curve / pekao sa / aion / inne banki co nie maja oplat za przewalutowanie.
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: możesz zawsze otworzyć sobie konto na Revolucie, karta fizyczna ci pewnie dojśc nie zdąży (jednorazowy koszt koło 20 ziko), ale mozesz sobie podpiąć pod telefon i tęż będzie git (koszty przewalutowania w tygodniu śmiesznie niskie)
  • Odpowiedz
  • 1
@_lorem_ipsum_
Załóż sobie Revoluta. Karta jest wielowalutowa. Konto złotówkowe doładujesz sobie dowolną kwotą sb przelew albo po prostu płacąc swoją kartą z ING.
W apce możesz złotówki wymienić na euro czy inną walutę kiedy chcesz - w weekendy jest tylko gorszy kurs bo nie ma wymiany na żywo.

Darmowy (za wydanie i wysyłkę fizycznej karty tylko jest opłata chyba 25zł), możesz bez opłat wybrać do równowartości 800 zł miesięcznie z bankomatu
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: Jeżeli masz u nas konto osobiste w złotówkach z kartą Visa Zbliżeniowa, to po ustaleniu limitu dziennego na płatność kartą za granicą, możesz płacić za granicą. Za płatność pobieramy 3% kwoty transakcji, a przewalutowanie jest po kursie Visy (jeżeli zaakceptujesz przewalutowanie terminala, to wtedy jest zastosowany ich kurs).
Możesz też w Moim ING założyć konto walutowe euro i do niego podłączyć swoją kartę Visa. Jeżeli na koncie walutowym będziesz
  • Odpowiedz
@_lorem_ipsum_: Możesz założyć samo konto walutowe w euro bez karty Mastercard euro. Za prowadzenie konta walutowego bez karty nie ma opłaty. Wtedy jedynie podłączysz kartę Visa pod konto walutowe. Będziesz miał jedną kartę do dwóch kont. Będziemy sumować płatności bezgotówkowe kartą Visa z konta w złotówkach i euro do uniknięcia opłaty 10 zł za kartę Visa (min. suma 300 zł w okresie rozliczenia).
  • Odpowiedz