Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

2/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@solar: ale przecież wiek emerytalny był podnoszony stopniowo, dla mężczyzn chyba za każde 4 miesiące późniejszego urodzenia miał być dodatkowy miesiąc pracy (czyli np. ktoś urodzony w między styczniem a kwietniem 1950 pracował do 65 lat i 1 miesiąca a ktoś urodzony między majem a sierpniem 1950 pracował do 65 lat i 2 miesięcy. Kobiety 67 lat miały osiągnąć dopiero w 2040 roku jeśli dobrze pamiętam.
  • Odpowiedz
  • 4
@Pan_Bober dobrze pamiętasz, ale dalej uważam że to było za szybko. Ktoś kto miał 5-6 lat do emerytury, nagle miał 6-8 po nowelizacji ustawy. I nie mówię o mojej perspektywie, ale dla elektoratu to było za szybko.
  • Odpowiedz
65 dla kobiet, zmniejszenie do 60 po urodzeniu 2 (3?) dzieci. I pyk, prorodzinny program, celowany w ludzi pracujących, bez dużych kosztów budżetowych.

@bukimi: I to byłby program który realnie mógłby podnieść Dzietność. Każde dziecko to kolejne minus 3 lata do emerytury.
  • Odpowiedz