Wpis z mikrobloga

Siema Mireczki, ciekaw jestem opinii na temat mojej sytuacji u dentysty

Poszedłem z bólem zęba do przychodni. Okazało się, że ząb który był tam 9 lat temu robiony kanałowo, znowu się psuje (bakterie w kanałach nie zostały całkiem unicestwione i znów się uaktywniły, powodując stan zapalny przy kości). Oto moja konwersacja z panią stomatolog:

Ja: Jak doszło do tego, że bakterie w zębie przetrwały?
Ona: Kiedyś nie było tak dobrych środków dezynfekujących, to się zdarzało.

Ja: A gdyby zabić te bakterie antybiotykami?
Ona: Na krótką metę można, ale na dłuższą znowu się uaktywnią.

Ja: To co należy teraz zrobić?
Ona: Usunąć kanały, oczyścić je i wypełnić na nowo. Koszt w okolicach 1700 zł.

Ja: Ehhh... nie ma żadnej zniżki? W końcu to poprawianie Państwa dawnej pracy.
Ona: Nie honorujemy reklamacji starszych niż 2 lata. Poza tym już dałam Panu zniżkę, gdyż zamiast "wypełniania 4 kanałów" liczę Pana jak za "poprawienie wypełnienia".

Ja: A gdyby po prostu wyrwać tego zęba? To i tak 10-letni trup.
Ona: Nie polecam, wyrwanie zęba może spowodować wadę zgryzu i konieczność zrobienia implantu za 8k zł.

----> Co o tym sądzicie? Dodam, że ten gabinet ma opinię "dobry, ale niestety się liczą". Nie ukrywam, że trochę się w-------m (jakby nie patrzeć 2 raz robię tego samego zęba) i zastanawiam się nad zmianą stomatologa. :/

#stomatologia #pytanie #zdrowie #zeby #dentysta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TAK_LONDUJOM_DEBESCIAKI: leczenie kanałowe to leczenie warunkowe, nie ma żadnej gwarancji, że zmiany zapalne w kości się po nim wygoją. To, że gabinet daje 24mc gwarancji to tylko dobra wola, ja nie daję nawet dnia na leczenie endodontyczne
  • Odpowiedz
@TAK_LONDUJOM_DEBESCIAKI
Nie da się wybić bakterii w kanałach antybiotykiem, tam nawet nie ma jak dotrzeć ten antybiotyk
Leczenie kanałowe jest warunkowe, nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje po leczeniu. Ale skuteczność pierwotnego leczenia jest obecnie bardzo wysoka
Zęby przemieszczają się w stronę luki, objaw Godona. I powoli zaczynają się sypać kolejne zęby
  • Odpowiedz