Wpis z mikrobloga

@Krol_Julian: Głownie chodzi mi o modyfikacje dźwięku. Efekty, srekty i te sprawy. A po drugie - jak ktoś chce zarówno grywać nią na ogniskach, jak i grać w domowym zaciszu lub nagrywać pod własną twórczość - czy warto?
  • Odpowiedz
@Tooth: Bardzo warto. Na ognisku działa jak normalny akustyk. Pod prądem brzmi prawie jak elektryk. Zagrasz na tym Master of Puppets i nawet może zabrzmieć jak masz dobry sprzęt. Wiadomo że inna specyfika gry, ale jest w miarę spoko. Efekty, srekty, zależą od tego jaki procesor/kostki posiadasz i do jakiego pieca je wpinasz. Można w przybliżeniu powiedzieć że e-akustyk z chorusem i distortion brzmi tak jak elektryk z tymi samymi
  • Odpowiedz
Zagrasz na tym Master of Puppets i nawet może zabrzmieć jak masz dobry sprzęt.

@Krol_Julian: ke? Troszkę przesadzasz, będzie to brzmieć jak g---o. Nie kupuje się elektroakustyka aby na nim grać mastera czy w ogóle podłączać pod niego przestery. Jakiś delay, reverb i będzie brzmieć w-------e, ale przestery i master? :D
  • Odpowiedz
@Krol_Julian: elektroakustyk już w parze z podstawowym podem z Line6 potrafi fajnie zabrzmieć. JA swoijego w sumie podpinałem tylko pod lampy, nigdy pod żadne tanie combo cyfrowe, ale wydaje mi się, że w połączeniu z dobrym efektem tez zabrzmi nieźle i przynajmniej będzie można na nim fajnie poeksperymentować z myślą o lepszym sprzęcie w przyszłoiści
  • Odpowiedz
@Zuchwaly_Pstronk: I to jest podstawowa między nami różnica. Mówisz o lampach i line6, pewno również o dobrej gitarze, podczas gdy ja grałem na sprzęcie nie przekraczającym cenowo 1000zł. Mam inne standardy brzmienia, pewno znasz się dużo bardziej na tym co jak powinno brzmieć. Ja wolę pograć dla zabawy i cieszyć się że jakkolwiek to brzmi niż jarać się minimalną różnicą w brzmieniu. Może po prostu nie jestem muzykiem...
  • Odpowiedz
@Krol_Julian: w sumie chciałem tylko napisać, że pisanie o przesterach w elektro nie ma sensu bez względu na sprzęt, chyba że chcemy uzyskać jakiś zamierzony ciekawy efekt (a coverowanie mastera na elektroakustyku + przester na pewno takim nie jest :P) i że na pewno warto kupić elektro nawet jeśli podepniemy go pod jakieś cyfrowe niedrogie combo :)

Słowem, @Tooth, jak masz trochę kaski to kupuj :) Tylko proponuję
  • Odpowiedz