Wpis z mikrobloga

#ciekawostki #biedronka
Ej a pamiętacie, że jeszcze 10 lat temu w Biedronce można było płacić tylko gotówką?
A jak się stało w kolejce w sklepie, w którym można było płacić kartą, to się utyskiwało jak ktoś płaci kartą, bo trwało to zwykle dłużej niż płatność gotówką? (większość kart to były karty magnetyczne, które trzeba było przesunąć przez czytnik, który nie zawsze łapał kontakt, a potem jeszcze trzeba było podpisać potwierdzenie płatności XD )
dominowiak - #ciekawostki #biedronka 
Ej a pamiętacie, że jeszcze 10 lat temu w Biedr...

źródło: unnamed

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tagnk raczej nie pomylił - biedronka wprowadziła płatności kartą 16 czerwca 2014. Od października 2013 klienci trzech banków mogli już płacić telefonem w aplikacji Biedronka w systemie iKasa, ale dopiero w 2014 było dla wszystkich bezpośrednio kartą Visa lub MC poprzez terminal
  • Odpowiedz
@golagolagola zaciekawił mnie ten wpis i poczytałem dalej, i właśnie ten początkowy system biedronki z 2013 iKasa działał podobnie - pieniądze były pobierane bezpośrednio z banku z pominięciem Visa albo MC. Ale czytałem artykuły na bankier.pl że zainteresowanie było małe i dlatego wreszcie poddali się kilka miesięcy później. Widać Niemcy nie odpuszczają, i dalej próbują jak najmniej pieniędzy oddać Amerykanom. Ale Polacy nie gorsi bo blik to tez odpowiedź na monopol
  • Odpowiedz
Taka ciekawostka, w sklepach w Czarnogórze często mają kilka terminali i trzeba mówić jaką kartą się płaci. Może to wynika z różnych prowizji.
  • Odpowiedz
@johny-kowalski: Jestem zdziwiony w sumie, że biedronka dopiero wtedy taką płatność wprowadziła, ale cóż może zbyt młody byłem. Ale z kartami to OP już chyba trochę namieszał, bo zbliżeniowe wydawano już przed 2010 i nigdy nie widziałem by ktoś musiał podpisywać potwierdzenie płatności, gdy płacił kartą. Ale może wspomnienie o 2014 odnosiło się tylko do biedronki ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz