Jak jest z odpalaniem geir z PC na quescie 3? Normalnie podlaczam leb jednym kablem do kompa i gram, czy sa jakies wydziwiania typu kamery i dobieranie portow USB jak w rifcie? I normalnie gry z PC sie odpala tak jak na rifcie czy sa jakies ograniczenia albo inne udziwnienia?
A kabel musi byc oryginalny albo thunderbolt 3+ czy wystarczy jakikolwiek USB 3.0 ktory jest wystarczajaco dlugi?
@Raffael: bo widzialem jak dziala przesylanie obrazu po wifi (albo nawet po ethernecie) w apkach typu PS Remote Play czy Steam Link i nie chce tego doswiadczyc w VR
Kabel ogólnie działa każdy, ale od jego jakości będzie zależała prędkość i stabilność transmisji. Osobiście przeszedłem HL:Alyx na kablu, ale mimo, że grałem na siedząco to kabel mnie i tak irytował. Teraz mam już dedykowany do gogli router i dla mnie nie ma już powrotu do kabla.
Najlepsza opcja to kupno w sklepie mety virtual desktop. Dlatego, że masz tam sporo ustawień kodeków przesyłania obrazu, bitrate itd. Łatwy w obsłudze. Na kompie instalujesz darmowy virtual desktop streamer i odpalasz na goglach. Jest integracja ze steam
@An-Dagda: wystarczy router za ~200zł w standardzie 802.11ac z pasmem 5GHz i przepustowością 1200MB/s w tym paśmie. Może już masz taki router to nawet nic dokupować nie musisz. Nawet taki router starczy https://www.ceneo.pl/91076306
bo widzialem jak dziala przesylanie obrazu po wifi (albo nawet po ethernecie) w apkach typu PS Remote Play czy Steam Link i nie chce tego doswiadczyc w VR
Otóż jesteś nijako w błędzie, korzystam z routera Tenda TX3 AX1800 z wifi 6 i nie mam żadnych problemów ze streamingiem, ani z płynnością obrazu na VR. Ba, korzystałem z apki na Questa Steam Link i tym bardziej nie było tam problemów
@PieceOfShit: a czemu niby, ja tylko mowie ze jak korzystalem z apek typu PS Remote Play czy Steam Link to lag moze i byl znosny, ale na VR bylby za duzy. Lag nie na komunikacji tylko na protokole/kodowaniu, taki ze tak powiem "z urzedu". To oculus tego nie ma? W takim razie skoro oculus ma taka technologie to dlaczego nie uzyje
a czemu niby, ja tylko mowie ze jak korzystalem z apek typu PS Remote Play czy Steam Link to lag moze i byl znosny, ale na VR bylby za duzy. Lag nie na komunikacji tylko na protokole/kodowaniu, taki ze tak powiem "z urzedu". To oculus tego nie ma? W takim razie skoro oculus ma taka technologie to dlaczego nie uzyje jej PS Remote Play czy Steam Link?
Ja tylko sugeruję że jak masz kilkuletnią kartę, to sam jej enkoder powoduje ogromnego laga, bo nie daje rady szybko zakodować ogromnej klatki z dobrą przepływnością
@PieceOfShit: no wlasnie to 40ms, co przy 60 Hz daje z 3-4 klatki opoznienia i to jest widoczne przy graniu. Przy 120 Hz bedzie tego troche mniej ale raczej w VR sie jest bardziej wrazliwym na to, bo nie ruszasz padem tylko bezposrednio rekami
A kabel musi byc oryginalny albo thunderbolt 3+ czy wystarczy jakikolwiek USB 3.0 ktory jest wystarczajaco dlugi?
Jak z komfortem w porownaniu do rifta?
#vr #metaquest #oculus #oculusquest #oculusrift #quest3
A tak to podłączasz się do pc (po WiFi lub kablu) i działa bez kombinowania.
Najwygodniej się gra bez kabla, przesyłając sygnał po wifi, ale do tego dobrze mieć dedykowany router z wifi 6/6e
Ja po graniu po wifi nie wyobrażam sobie wracać do
@Raffael: bo widzialem jak dziala przesylanie obrazu po wifi (albo nawet po ethernecie) w apkach typu PS Remote Play czy Steam Link i nie chce tego doswiadczyc w VR
@sayanek: nie ma laga?
@An-Dagda:
Osobiście przeszedłem HL:Alyx na kablu, ale mimo, że grałem na siedząco to kabel mnie i tak irytował.
Teraz mam już dedykowany do gogli router i dla mnie nie ma już powrotu do kabla.
@BobekNierobek a jak powiesze na suficie kabel to tez bedzie przeszkadzal?
@An-Dagda: będziesz go odczuwać, np przy obracaniu się nie wspominając że same gniazdo też obrywa i może się poluzować.
dokładnie taki router używam:
źródło: f404cd45dfeeecf42e33b84a169b691f
Pobierz@An-Dagda: jak nie masz w miarę nowej karty z NVENC/odpowiednika AMD i na tym samym kompie chcesz odpalać VR, to nie mam dobrych wiadomości
Otóż jesteś nijako w błędzie, korzystam z routera Tenda TX3 AX1800 z wifi 6 i nie mam żadnych problemów ze streamingiem, ani z płynnością obrazu na VR. Ba, korzystałem z apki na Questa Steam Link i tym bardziej nie było tam problemów
@PieceOfShit: a czemu niby, ja tylko mowie ze jak korzystalem z apek typu PS Remote Play czy Steam Link to lag moze i byl znosny, ale na VR bylby za duzy. Lag nie na komunikacji tylko na protokole/kodowaniu, taki ze tak powiem "z urzedu". To oculus tego nie ma? W takim razie skoro oculus ma taka technologie to dlaczego nie uzyje
@An-Dagda: NVENC koduje
@PieceOfShit: no wlasnie to 40ms, co przy 60 Hz daje z 3-4 klatki opoznienia i to jest widoczne przy graniu. Przy 120 Hz bedzie tego troche mniej ale raczej w VR sie jest bardziej wrazliwym na to, bo nie ruszasz padem tylko bezposrednio rekami
??
@An-Dagda: nigdzie tego nie sugerowałem. NVENC jest wiele generacji, więc oczywiście im starsza, tym gorsza wydajność, gorsze kodeki itp.
@PieceOfShit: !!