Wpis z mikrobloga

@zogard: Jestem w branży 12 lat. W obecnych czasach 90% UI wyglada tak samo. Nie ma nic wspólnego z 'grafiką' (jeśli mówimy o niej w konteście sztuki). Na pewno mieć wyczucie estetyki i dbać o szczegóły. Natomiast UX to szersze zagadnienie. UI jest częścią UX. Ogólnie UX siedzi na styku technologii, biznesu i psychologii.
  • Odpowiedz
@bastianbastiante: UI jest determinowane przez UX, a UX sprowadza się do projektowania graficznego. Nawiasem mówiąc nie ma różnicy między ''sztuką'', a grafiką użytkową, ponieważ obie rządzą tymi samymi regułami.
  • Odpowiedz
@zogard:

Jak to jest z UI i UX, czy jako ktoś kto ma kiepski raczej zmysł do grafiki, może się tego nauczyć?

Kolego, a może w drugą stronę, że jak nie masz zmysłu do tego to jednak coś innego z IT, bo imho większość karier w IT tego nie wymaga więc to pchanie się na siłę.
  • Odpowiedz
@zogard: jako poszerzanie horyzontów ma to sens jakiś, bałem się, że to kolejny random co przeczytał o UX i sobie wymyślił, że zostanie designerem bez żadnego serca do tego. xd
  • Odpowiedz
Jakie problemy?

@Logytaze: różnorakie problemy. W przypadku UI choćby czas wykonania akcji przez użytkownika, learning curve, kwestie wydajności systemu, odkrywalność i adopcję nowych ficzerów, wsparcie sprzedaży.

Wydaje mi się, że przede wszystkim wspólne jest to, że zarówno w przypadku projektowania plakatu i projektowania interfejsu aplikacji pracę wykonuje projektant graficzny ( ͡°
  • Odpowiedz