Wpis z mikrobloga

#kononowicz

Skoro został już odkopany kanał Czarne Majty (nazwa zapewne stąd, że mazury mają czarne nie tylko podniebienie, ale i gacie zafajdane), to pragnę przypomnieć przeróbkę z tego kanału, która mnie chyba bawi najbardziej. Chciałoby się rzecz wróć czarne majty, wróć z daleka.... #patostreamy
Smok_Baltazar - #kononowicz 

Skoro został już odkopany kanał Czarne Majty (nazwa zap...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 52
@Smok_Baltazar: Jako ciekawostkę dodam, że w przeróbce tej wykorzystano fragment wykładu ks. prof. Michała Hellera o granicach wszechświata. Co pokazuje tylko, że wokół uniwersum Szkolnej (tej z dobrych czasów) zawsze gromadzili się naprawdę inteligentni ludzie. Szkolna nie była wtedy patostreamem dla ułomnych na miarę daniela magicala i innych takich gówien. No ale wiadomo, że za czasów Sławomira Nowaka to już co innego...
  • Odpowiedz
zawsze gromadzili się naprawdę inteligentni ludzie

@Smok_Baltazar: biedna (może nie tak biedna jak początki serialu, ale biedniejsza) szkolna tamtych czasów to była satyra na rzeczywistość, taki teatr absurdu. Niemiecki i wczesny Matkoznencano robili dobrą robotę tymi krótkimi inscenizacjami. Później to już był klasyczny patostream, to i widownia przyszła od Magicala + guwniaki spamujące donejtami "major gej ojej". To se ne vrati
  • Odpowiedz
@Smok_Baltazar: najciekawsze jest to że chyba żaden kreatywny widz po przejęciu uniwersum przez Nowaka, nie stanął po jego stronie. Wystarczy zobaczyć sobie intro na mlecznym, wygląda jakby ktoś kto pierwszy raz widzi program do animacji wrzucił mordy konona i danego lokatora w zdjęcie Lublina, a później przeciągał Lubina po prostej linii żeby wyglądało jakby jechał. A później porównać to np do Intra olgierdana, gdzie ktoś faktycznie przyłożył się do odtworzenia
  • Odpowiedz
@Smok_Baltazar: Szkolną oglądały często środowiska akademickie, lekarze, prawnicy. Oczywiście było i jest wielu zwykłych amatorów patologii, ale widownia Szkolnej zawsze różniła się od patusów od Magicali i innych pijanych sebastianów rozbijających meble na wizji. Myć może to jeden z powodów dla których rudy ze swoją podstawówką tak nienawidzi widzów.
  • Odpowiedz
@giga_jablecznik: bardzo mocno w punkt. To była rozrywka wysublimowana, abstrakcyjna. Cieszę się, że miałem okazję poznać osobiście bohaterów szkolnej (a nawet wystąpić na jednym z filmów meksykano), w tych dobrych, bożych czasach
  • Odpowiedz
@Kantarek: @skrzypek_na_polpietrze ja mam wyksztalcenie wyzsze. Dosc szerokie zainteresowania. Przerobki byly dla mnie czyms co pozwalalo mi sie odstresowac od pracy. W sposob tworczy zamiast np ogladania filmu czy serialu. I ciesze sie ze np ktos jeszcze mogl sie rozerwac i posmiac :) Nigdy na tym nie zarabialem to tak tylko informacyjnie bo mi juz wiele razy zarzucali. Pozdrawiam!
  • Odpowiedz