Cześć! Potrzebuję znaleźć #perfumy według poniższych kryteriów i proszę Was o pomoc.
1. Do ~120 zł za 100ml lub ewentualnie 50ml (+/- 20 zł), 2. Raczej uniwersalne, dość niezależne od pory roku, dobre na blind-buy (czyli coś nie tyle z konkretnymi nutami, a ogólnie przyjemnego męskiego, jak kiedyś Hugo Boss Bottled czy Chanel AHS) 3. Mile widziane wszelkie arabskie wypusty i wszelkie klony, ale może to też być mainstream, 4. Przynajmniej przyzwoite parametry, im lepsze tym lepiej (super gdyby choć trochę miały "ogon").
Myślę o: - Armaf Odyssey mega/Lattafa Fakhar Black - Armaf CDNIM (ale EDT to ponoć straszny chemol, a LE się nie zmiesci w budżecie) - Armaf CDN Urban Elixir - Rue Broca Theoreme Homme - dobre to będzie jako całoroczne daily i blind-buy? - Montblanc Legend Spirit (50 ml zmiesci się w budżecie spokojnie)
Oczywiście chętnie sprawdzę również coś spoza powyższej listy. Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
@tpvddd: CDNIM to chemol, ale znów też bez przesady, nie każdemu to przeszkadza. Fakhar black był całkiem spoko, mocno czuć jabłko jak dobrze pamiętam, dla mnie po prostu sprawiał wrażenie zapachu dla nastolatka. Theoreme dla mnie był drażniący po czasie, no i to też raczej się nie nadaje na chłodne dni. Na teraz to w tej cenie polecam Haloween man, oklepany trochę, ale mi i otoczeniu się podoba bardziej niż
@Hehehe115 Hallowen Man, czy Man X? :) ten bez "X" według fragry to będzie mix One Milliona i 212 VIP, nie będzie to za słodkie na daily według Ciebie? One Milion znam dobrze, 212 VIP kojarzę, obu nie zarzuciłbym w inne pory roku niż zima :D
@wszystkogra o, zapomniałem dopisać, też biorę go pod uwagę, dzięki!
@tpvddd: Chodzi mi dokładnie o ten, klon one miliona https://www.fragrantica.pl/perfumy/Halloween/Halloween-Man-15148.html Generalnie mnie wszystkie słodziaki i ulepy strasznie męczą, a to mogę nosić bez problemu i wcale jakiejś strasznej słodyczy tam nie czuję. Oczywiście używam go jesień/zima, niewiele jest zapachów pasujących na cały rok.
@tpvddd: Nikos Sculpture Parfum oprócz wymienionych i Kayaan Classic jak złapiesz je po dobrej cenie. Jeszcze Bentley Silverlake ale rzadko dropi za ~150zl
Mile widziane wszelkie arabskie wypusty i wszelkie klony
@tpvddd: one serio mają dojrzewanie i zmieniają parametry po jakimś czasie (u mnie zwykle ok miesiąca) Odyssey mega nie znam ale pozostałe to fajne zapachy : - aqua to słodki invictus, podobno invictus platinum i długo trzyma - tyrant - fajne zaskoczenie, biurowy, elegancki zapach i najtrwalszy z tych co mam : 10h+
@gokihar Odyssey White mam jak na ten moment i kocham te perfumy, dorwałem je za 62 zł/100 ml i uważam, że to jeden z lepszych zakupów jakie zrobiłem. Trwałość/projekcja faktycznie w okolicach średniej, ale sama kompozycja jak dla mnie mocne 8/10 - pewnie dlatego, że SWY też uwielbiam.
Teraz po prostu mam sobie wybrać prezent i chciałbym znaleźć coś uniwersalnego i niedrogiego - na zimę mam już TF Noir, właśnie tego
@tpvddd: czyli szukasz typowego "blue" zapachu, odyssey mega może być w tym typie bo to coś wzorowanego na Y YSL więc na jednym z (podobno) lepszych zapachów blue. Poleciłbym ale wraz z mandarin czeka na zakup więc nie wiem co dokładnie reprezentuje.
TF Noir testowałem w seforze przed zakupem odyssey black i jak dla mnie nie pachniał, prawie nic, zapach widmo. Ody black kolega mi kupił bo wiedział że chcę,
@gokihar skończę Noir (akurat nie zostało dużo) i pewnie wleci czarny Odyssey skoro polecasz!
A teraz na prezent wezmę pewnie albo Fakhar Black, albo właśnie Odyssey Mega; nie znam Y YSL, ale po nutach i recenzjach oceniam, że to może być właśnie to czego szukam.
@gokihar właśnie też zamówiłem Armafa zamiast Lattafy, zobaczymy czy podpasuje, a na prezent wpadnie jednak 9PM od Afnana. Miało być na odwrót, ale tak jakoś wyszło :D
Jakieś 2 nowe odysseye wyszły? Bo nic nie znalazłem pod hasłem "Armaf Odyssey 2024" poza jakimiś damskimi flakonami od Armafa
@gokihar jak oceniasz Mega; testowałeś już? Ja właśnie odebrałem, pierwszy psik testowy wjechał i nie jest to do końca to, czego szukałem, natomiast jest bardzo blisko i pewnie zdecyduję ostatecznie za kilka dni, ale chyba zostanie ze mną :D
@tpvddd: Zupełnie nie to czego oczekiwałem, w końcu jest oceniane jako klon Y. Ale cytryna bardzo fajna. Średnio pasują mi nuty kwiatowe, dla mnie dość mocno skręca w stronę unisex. Ale, o dziwo, żonie sie podoba co jest dość niezwykłe. Zwykle tylko Bossy mają akceptujące kiwnięcie, a tu sama zauważyła i pochwaliła. To arab więc na miesiąc+ trafia do szuflady i bedzie sprawdzany co jakiś czas jak dojrzewa. Pewnie zostanie
Potrzebuję znaleźć #perfumy według poniższych kryteriów i proszę Was o pomoc.
1. Do ~120 zł za 100ml lub ewentualnie 50ml (+/- 20 zł),
2. Raczej uniwersalne, dość niezależne od pory roku, dobre na blind-buy (czyli coś nie tyle z konkretnymi nutami, a ogólnie przyjemnego męskiego, jak kiedyś Hugo Boss Bottled czy Chanel AHS)
3. Mile widziane wszelkie arabskie wypusty i wszelkie klony, ale może to też być mainstream,
4. Przynajmniej przyzwoite parametry, im lepsze tym lepiej (super gdyby choć trochę miały "ogon").
Myślę o:
- Armaf Odyssey mega/Lattafa Fakhar Black
- Armaf CDNIM (ale EDT to ponoć straszny chemol, a LE się nie zmiesci w budżecie)
- Armaf CDN Urban Elixir
- Rue Broca Theoreme Homme - dobre to będzie jako całoroczne daily i blind-buy?
- Montblanc Legend Spirit (50 ml zmiesci się w budżecie spokojnie)
Oczywiście chętnie sprawdzę również coś spoza powyższej listy. Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
@wszystkogra o, zapomniałem dopisać, też biorę go pod uwagę, dzięki!
Generalnie mnie wszystkie słodziaki i ulepy strasznie męczą, a to mogę nosić bez problemu i wcale jakiejś strasznej słodyczy tam nie czuję. Oczywiście używam go jesień/zima, niewiele jest zapachów pasujących na cały rok.
@tpvddd: one serio mają dojrzewanie i zmieniają parametry po jakimś czasie (u mnie zwykle ok miesiąca)
Odyssey mega nie znam ale pozostałe to fajne zapachy :
- aqua to słodki invictus, podobno invictus platinum i długo trzyma
- tyrant - fajne zaskoczenie, biurowy, elegancki zapach i najtrwalszy z tych co mam : 10h+
Teraz po prostu mam sobie wybrać prezent i chciałbym znaleźć coś uniwersalnego i niedrogiego - na zimę mam już TF Noir, właśnie tego
TF Noir testowałem w seforze przed zakupem odyssey black i jak dla mnie nie pachniał, prawie nic, zapach widmo. Ody black kolega mi kupił bo wiedział że chcę,
A teraz na prezent wezmę pewnie albo Fakhar Black, albo właśnie Odyssey Mega; nie znam Y YSL, ale po nutach i recenzjach oceniam, że to może być właśnie to czego szukam.
Na Mandarin Sky też poluję ;)
Chyba dobra cena wpadła, sam się zastanawiam czy Fakhar czy ten Armaf ;)
Z serii odyssey został mandarin sky i mam komplet z polskiego rynku.
Ciekawe kiedy te 2 nowe zapachy do nas wjadą.
Jakieś 2 nowe odysseye wyszły? Bo nic nie znalazłem pod hasłem "Armaf Odyssey 2024" poza jakimiś damskimi flakonami od Armafa
@tpvddd: https://www.reddit.com/r/fragranceclones/s/nFzR2pOoSX
https://www.reddit.com/r/fragranceclones/s/MUhmmqUaZ7
Tu coś pisali, nie jestem pewien na ile poważnie
To arab więc na miesiąc+ trafia do szuflady i bedzie sprawdzany co jakiś czas jak dojrzewa.
Pewnie zostanie