Wpis z mikrobloga

Jak ktoś jest Java Developerem to lepiej by uczył się Frontu na Fullstacka np. Angulara / React czy jednak lepiej uczyć się technologii cloudowych typu AWS / Azure ?

#pracait #korposwiat #programowanie #programista15k #java

Odpowiedź

• Lepiej doszkolić się z Angulara / React 23.8% (19)
  • Lepiej doszkolić się z AWS / Azure 76.3% (61)

Oddanych głosów: 80

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: Musisz sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy lepiej uczyć się technologii, których uczą podczas 3 miesięcznego bootcampu, a doświadczony programista ogarnie w miesiąc czy może technologii poszukiwanych na rynku. ;)
  • Odpowiedz
@ZgrywusPrzegrywus zgadzam się. Ciężko poznać oba światy na równie mocnym poziomie ale z drugiej strony warto się po prostu wpasować w oczekiwania rynkowe. Czesto firmy szukaja fullstacka bo mają już i front i backend który jedynie rozbudowują i nie robią żadnego rocket science.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Pozwól ofertom pracy przemówić. Zobacz na co jest większe zapotrzebowanie. To chyba jedynie słuszne rozwiązanie niż uczenie się w ciemno jednego w tych dwóch wyborów.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: to idź w Angulara. Javy i Angulara używają głównie w korpo, i też łatwiej będzie ci się nauczyć jako javowcowi. Dynamiczniaki startupy idą w reacta/vue często z JS na BE bo liczy się szybkie wydanie produktu, najwyżej potem przepiszą backend na go albo innego rusta (co się nigdy nie dzieje btw)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: miałem w poprzedniej robocie angulara, teraz (od wczoraj xD) zacząłem sie uczyc reacta na własne potrzeby i sprawdziło sie coś co mi kiedyś powiedział kolega fullstack: react jest prostszy, bardziej elastyczny, łatwiejszy i przyjemniejszy w pracy i nauce wiec polecam od tego zacząć ;)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz wiem że podobieństw jest sporo a ja trochę nieprecyzyjnie napisałem: wcześniej nie uczyłem się angulara i w moim poprzednim projekcie front to było takie niechciane dziecko (w zespole sami backendowcy) i robiło się go metodą copy&paste (nie było czasu na naukę a po godzinach nie będę tego robił) przez co ten dodatkowy narzut jaki ma angular względem reacta dawał się we znaki. Być może gdybym się uczył angulara sam dla
  • Odpowiedz