Wpis z mikrobloga

Post z cyklu odbija mi na stare lata - mam swój ciepły k--------k, mój szef mnie lubi, potrafię nie tylko programować, ale mam również wiedzę domenową, ogarniam nawet matematykę na przyzwoitym poziomie.

No ale myślę nad zmianą kariery, chciałbym zostać maszynistą. W skali od 1 do 10, jak bardzo głupi to jest pomysł?

#programowanie #programista15k #programista25k #pracait #kolej
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@groman43 u mnie w firmie jest maszynista co w wolne dni programuje, więc obie prace idzie połączyć. Co do wymagań to już się zmniejszyły więc nie trzeba mieć jak na astronautę, szkolenia też poskracali, system pracy u przewoźników jest różny więc każdy znajdzie coś dla siebie i zarobki 6k brutto to chyba z 10 lat temu były, więc tu chyba wypowiadają się sami maszyniści sprzed komputera ( ͠°
  • Odpowiedz
  • 2
@groman43: Ale ci się odkleja, 48000 akcji na wykopie w 4 lata raczej mówi o tym że siedzisz w piwnicy i wymyślasz zarzutki.
  • Odpowiedz
@groman43 jako młody adept sztuki prowadzenia pociągu(jestem na ostatnim etapie egzaminy w utk na świadectwo). Odpuść mireczku nie warto. Musisz to bardzo kochać inaczej będziesz się męczyć. Po pierwsze ilość wiedzy którą musisz opanować jest niesamowita, drugie badania tutaj większość odpada, po trzecie poziom stresu nieadekwatny do zarobków z mojego kursu Ci co poddawali już zarabiają 5700 netto. Dochodzi jeszcze odpowiedzialność karną za każdy błąd jeśli akurat będziesz miał pecha i
  • Odpowiedz
chciałbym zostać maszynistą. W skali od 1 do 10, jak bardzo głupi to jest pomysł?

@groman43: wiele osób tak chciało, stąd taka ogromna popularność symulatorów pociągów, tirów, traktorów... Jest to kompromis, który pozwala chociaż po części spełniać swoją pasję, ale nie wymaga przy tym zaangażowania w cały proces szkolenia.
Stąd przy okazji popularność gadżetów do symulatorów :) .
  • Odpowiedz
@groman43: Miras jak jesteś z okolic Wrocławia to zapisz się do Klubu Miłośników Kolei i remontuj stare maszyny razem z nami przy okazji organizując wycieczki dla turystów. Z czasem może spełnisz swoje marzenie robiąc papiery na maszynistę. Mamy u siebie na przykład kierowcę TIRa który hobbystycznie prowadzi pociągi
  • Odpowiedz
@groman43: miałem znajomego który był dobrym księgowym ale pewnego dnia rzucił pracę i chciał zostać programistą python. Załapywał się na same staże a gdy chciał mieć pewne zatrudnienie nikt go nie chciwl mimo że ogarniał. wrócił do księgowania za 10k netto
  • Odpowiedz
@ertyso5 to ciekawe co do zarobków, bo ja jestem konduktorem a mam więcej niż to 5700, a co się zamieni słowo z maszynistami to żaden poniżej 8k nie schodzi, nastraszyli Cię na tym kursie widzę co do odpowiedzialności karnej, bo mają to w zwyczaju - straszyć, ale realia są trochę inne. Co do wymagań zdrowotnych to obniżyli je znacznie od tamtego roku.
  • Odpowiedz