Wpis z mikrobloga

To jest ta dziwna interpretacja pod tezę.
Nikt się nie chce pozbywać mieszkań, bo po co?
Co miesiąc wchodziło (załóżmy) 1000 nowych mieszkań na sprzedaż.
Schodziło 1100, więc pula się kurczyła.
Aktualnie nadal wchodzi tyle samo nowych ogłoszeń, ale po prostu nikt nie kupuje (bo nie ma za co), więc pula się zwiększa.
Ten wykres absolutnie nie mówi nic o tym, że ludzie chcą się pozbywać "inwestycji".

Wpis sugerujący, że zaraz będzie taniej. Jeśli będzie, to 5-10%, nadal warto trzymać.

Jeśli myślicie, że pójdzie w dół 50% i sobie kupicie... Na -20-30% wykupią ci, którzy mają kasę i inwestują w to. I tak nie zdążycie.

Spadki na wykopie są wieszczone od 6-8 lat.
To chyba tyle :)

#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny #deweloperka
vartan - To jest ta dziwna interpretacja pod tezę.
Nikt się nie chce pozbywać mieszka...

źródło: temp_file3209737151228841979

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@SmugglerFan rozumiem, że to jest inwestycja, aczkolwiek oni nie myślą, że kupią dzisiaj za X a potem sprzedadzą za 2X, ale dlatego, że nie chcą, aby ich nie pieniądze nie traciły, żeby może było dla dzieci, żeby było z tego wynajmu coś, a nie tylko w skarpecie ma leżeć.
Więc mają w dupie czy to pójdzie w górę czy w dół. Mają mieszkanie i to już ich zadowala. 5-10-15-20 lat, na
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@SmugglerFan rozumiem, że to jest inwestycja, aczkolwiek oni nie myślą, że kupią dzisiaj za X a potem sprzedadzą za 2X, ale dlatego, że nie chcą, aby ich nie pieniądze nie traciły, żeby może było dla dzieci, żeby było z tego wynajmu coś, a nie tylko w skarpecie ma leżeć.
Więc mają w dupie czy to pójdzie w górę czy w dół. Mają mieszkanie i to już ich zadowala. 5-10-15-20 lat, na
  • Odpowiedz
@vartan: no ale na tym polegaja inwestycje, ze ladujesz pieniadze gdzies zeby nie lezaly w banku na koncie. co ty wymyslasz teraz ze to jest cos innego niz inwestycja xd polaki biedaki zaczeli dostawac pieniadze a nikt im nie powiedzial jak sie ich uzywa, ja p------e xddd

i raczej nie maja w dupie jesli pojdzie w dol, bo przeciez wtedy straca pieniadze
  • Odpowiedz
że te słupki rosną, ale nie jest to panika "inwestorów",

@vartan:

Chłopie, ale ty mieszasz, oczywiście, że to jest panika wśród tych, którzy flipują i liczyli na szybki wzrost w ciągu roku dwóch, a takich jest teraz mnóstwo.

Już nawet nie mówię, że właśnie tobie w takim układzie powinno zależeć na tym, żeby się ministerstwo z tym kredytem nie wpieprzało i rynek sam się regulował, bo następne w planach jest
  • Odpowiedz
że nie znają się na inwestowaniu, to po wielu latach nauczyli się, że akurat to zawsze drożeje

@vartan:

Nie wiem o jak starych ludziach mówisz, ale Ci którzy dożyją jeszcze lat 2035-2045 mogą się srogo zdziwić.
  • Odpowiedz
@vartan

Dobra nie chce mi się z tobą dyskutować, bo widać, że jesteś po prostu odklejony od realiów tego, że teraz ludzie wchodzący w ten biznes nie maja takiej sytuacji jak ty, że starzy kupili kwadrat 30 lat temu, ale dla ciebie to za trudne jak widać spojrzeć na sytuację oczami kogoś innego, ale no typowe bym powiedział.

Btw skoro cię to nie rusza to tak samo nie powinien cię ruszać
  • Odpowiedz
januszexie

@vartan:

swoją drogą ładna oblężona twierdza - ktoś się ze mną nie zgadza więc to pewnie jakiś śmieć, który nic w życiu nie umie ( ͡° ͜ʖ ͡°) eh wszystkie czynszojady takie same
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Need oni kupili sobie i zysk z tego jest ich, swoje sam ogarnąłem.
Ogarnialem pierwsze, gdy metr kosztował 3 a minimalna była 1000.
Teraz w moim mieście jest 6, a minimalna 3000
Więc miałem 1,5 razy drożej w odniesieniu do minimalnej. Coś jeszcze chcesz dodać, że teraz jest ciężej?

Podatek każdy jest zły. Wara od mojej kieszeni. Morawiecki mode się wlaczyl? Zachowujesz się jak pisowiec "zabrać tym co mają, a dać
  • Odpowiedz
nie, po prostu ją bezosa nie zamierzam uczyć jak prowadzić firmę

@vartan:

Nie wiem gdzie ja pouczam bezosa jak prowadzić firmę, ale no czytanie ze zrozumieniem to ciężka sztuka. Krytykowanie tego jak działają korporacje nie oznacza, że pouczam CEO jak mają firmę prowadzić. Jak Ci chodzi o prześmiewczego mema, którego wstawiłem to mam dla ciebie złą wiadomość, po prostu tego nie rozumiesz jak widać ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Need

Kiedyś to było łatwo, nie to co teraz...
Sprawdziłem sobie i przez ostatnie 10 lat średnia cena 1m² mieszkań w 10 miastach Polski wzrosła o 46,4%.
Sprawdziłem minimalną z ostatnich 10 lat... Szok!!!
156% w
  • Odpowiedz