Wpis z mikrobloga

Ale w sumie to nadal to wszystko jest robione na trytytkach. Przecież teraz tak naprawdę to my żyjemy nadzieją że nie spadnie deszcz..nie przyjdzie drugi niż bo wtedy bylibyśmy w totalnej dupie. Teraz to jest liczenie na farta że a to nic nie jebnie a to się nikt niczego nie uszkodzi. Nasz kraj to taki student debil co zdaje wszystko w kampanii wrześniowej. #powodz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@paaaaawel1978: skąd takie info o tym niżu, bo ja widzę po prognozach, że opady mają być śmiesznie niskie.

Tak samo tekst o tym, że kolejnej klęski polski budżet nie wytrzyma. Przecież to teraz to nawet nie jest 1/10 tego co wyrządziła powódż z 97, takie gadanie starych bab co to cały czas nad czymś biadolą.
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: myślisz, że w innych krajach to inaczej wygląda? Czechy są w gorszej sytuacji niż my, w Austrii tak samo były liczne zalania. To jest żywioł, nie jesteś w stanie się zabezpieczyć przed wszystkim.
  • Odpowiedz
@paaaaawel1978: i jak to ma spowodować, że "polski budżet nie wytrzyma?" Dla porównania deficyt budżetowy za 2024 na Słowacji ma wynieść 6%, w takiej Francji i Belgii 5.1%. w Polsce w 2024 będzie to 5.5% PKB.

Ps. jak oszacowałeś szkody na dziesiątki miliardów złotych? :)
  • Odpowiedz
@paaaaawel1978: 5,5% obejmuje ostatnie oficjalne dane z Ministerstwa Finansów sprzed miesiąca. Każdy rząd miał takie fundusze, po prostu PO przerzuciło większość stworzonych przez PIS do budżetu Państwa.
To nadal nie są kwoty, których "polski budżet nie wytrzyma", a ja nigdzie nie napisałem że to jest normalna sytuacja.

Nie odpisałeś skąd masz informacje o nadciągającym kolejnym niżu, który przyniesie kolejne tak duże opady oraz o tym jak wyceniłeś straty na kilkadziesiąt
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: Opole leży na płaskim terenie, gdzie większość fali powodziowej przejął zbiornik w Raciborzu. Gdyby nie to to byłoby teraz w takiej samej sytuacji jak Wrocław. W terenach wyżynnych i górskich zbudowanie tak dużego zbiornika jest koszmarnie drogie lub wręcz niemożliwe o ile nie ma do tego odpowiednich warunków geograficznych
  • Odpowiedz