Wpis z mikrobloga

Która z opon najlepiej się sprawdzi w jeździe po mieście przez caly rok? (Deszcz, śnieg)

Lub inna propozycja do 80zl za oponę

#rower

Opona do 80zl na wszystkie warunki atmosferyczne

• Continental AT Ride 11.1% (1)
  • Continental Ride Tour 55.6% (5)
  • Schwalbe Energizer Plus 33.3% (3)

Oddanych głosów: 9

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@handstander: Ride Tour i Energizer Plus będą bardziej uniwersalne. AT Ride jedynie pozwoli Ci bezpiecznie jeździć po wysypanym piasku, śniegu i błocie. W lecie będą jednak generowały duże opory toczenia. Miałem też kiedyś opony bardziej uniwersalne, ale w ostateczności mam zimówki i letnie. Letnie to Kenda Khan+, a zima Schwalbe Black Jack.
  • Odpowiedz
  • 0
@CrazyxDriver: jak kupię dwa komplety opon to jeszcze trochę i przewyższę wartość roweru ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czytałem że np w takich ride tour i energizer plus gubi trakcje na kostce brukowej. Opona wpada w szczeliny, prawda to? Czy po prostu niedostosowana prędkość do warunków?
W tamtym roku (moja pierwsza jazda rowerem po śniegu) to jeździłem dosyć ostrożnie, okolice 15km/h i kilka razy poczułem że gdzieś
  • Odpowiedz
@handstander Ride tour i energizer plus nie mają czym się chwycić. To są typowe opony asfaltowe. Nie mają żadnych zębów na bokach by mogły się chwytać podłoża nierównego. Te opony mają bieżnik który ma dać Ci możliwość odprowadzania wody spod kół i dawać niskie opory podczas jazdy na asfalcie. Po śniegu potrzebujesz opon terenowych niestety. Bo opona terenowa ma odpowiednią również twardość w tych niskich temperaturach, bo z reguły jest miększa
CrazyxDriver - @handstander Ride tour i energizer plus nie mają czym się chwycić. To ...

źródło: 7d7c71f15b76bda00c25d1e0968e4d142300fce31e30b713c9f3183980aa9328

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@CrazyxDriver: Tyle że ja mam koła 28|, a te Black Jack nie występują w takim rozmiarze. U mnie odpowiednikiem chyba Smart Sam będzie. I druga sprawa, że mi się opona przerwała na boku, więc gdybym wziął teraz zimowe to do zimy zjadę kostkę po tym asfalcie, a znowu kupię typowo letnie to i tak za miesiąc, dwa będzie trzeba kupić zimowe.
Aktualnie mam te opony
https://www.decathlon.pl/p/opona-rowerowa-trekking-speed-700x38/_/R-p-192736
Tak żeby zobrazować na
  • Odpowiedz
@handstander: dlatego Ci ich nie proponuje. Zobacz tamte twoje są już bardziej wszechstronne bo mają zęby po bokach.

teraz zimowe to do zimy zjadę kostkę po tym asfalcie, a znowu kupię typowo letnie to i tak za miesiąc, dwa będzie trzeba kupić zimowe.

Tak zgadza się. Niestety jesteś w problematycznym położeniu. Obecna opona którą masz jest bardziej uniwersalna niż wszystkie 3 które masz
  • Odpowiedz