Aktywne Wpisy
Zoriuszka +367
Ciekawe czy za mojego życia wejdzie 4 dniowy dzień pracy. Rozwiązanie to ma same plusy dla społeczeństwa w sumie wedle badań, nie tylko pod względem zdrowia psychicznego pracowników, ale także ich wydajności w pracy.
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
3 dni wolnego w tygodniu to idealna liczba na wyczilowanie :3
#przemyslenia #przemysleniazdupy #pracbaza
detar +366
1. Podatek katastralny od drugiego mieszkania, ale będzie zgrzytanie zębów jak wykopek odziedziczy po babci drugie mieszkanie, które zapewne będzie stało w dobrej lokalizacji i dowie się, że oprócz kredytu na pierwsze swoje M2 bedzie musiał bulic państwu spory podatek ( ͡° ͜ʖ ͡°). Już nie mówiąc, o tym że podatek katastralny (wiem tam jest od pierwszego) wcale nie poprawił dostępności mieszkań na zachodzie. Tam więcej ludzi mieszka na wynajmowanym niż w Polsce.
2. Podatek od pustostanu. Podobnie jak katastralny, dziedziczenie i co dalej? Konieczność wynajęcia nieruchomości na pałę? Co z najemcami, którzy przestaną płacić i sprawy o eksmisję będą się ciągnęły latami? Oczywiście nic. Może będziecie utrzymywali nieuczciwych najemców, ale za to podatku od pustostanu nie zapłacicie ( ͡° ͜ʖ ͡°).
3. Budownictwo socjalne/tani wynajem - kolejny genialny pomysł, który zapewne uderzy w wykopków. Po pierwsze w takich miejscach zapewne będą mieszkali najbiedniejsi, więc wykopki zarabiający nawet minimalna i będący singlami będą musieli obejść się smakiem i bulic podwójnie w podatkach na tych którzy tam mieszkają i w cenie za mieszkanie, bo przecież gruntów do budowy będzie ubywac, a nie przybywać dzięki takiemu pomysłowi. Nie mówiąc już o tym że jakaś genialna władza przyjdzie i zapewne mieszkania zostaną oddane za 1% wartości na własność.
#nieruchomosci
https://uwaga.tvn.pl/reportaze/wynajela-mieszkanie-teraz-ma-klopoty-finansowe-kogo-chronia-przepisy-st8008242
Ja wiem że Ci to nie pasuje pod tezę.
Ale patrz jaki to marginalny
1) jak go nie bedzie stac na ten podatek to sprzeda to mieszkanie. w jaki sposob obciazenie dobra podatkiem, i to jeszcze daj boze skalujacym sie z iloscia posiadanych nieruchow, mialoby nie zwiekszac liczby nieruchomosci dostepnych na rynku z ktorych ludzie chca zejsc, czyli spadnie rowniez cena? z porzadnym podatkiem od flippingu oraz dojechaniem REITow dostepnosc mieszkan na pewno sie zwiekszy
2) jak go nie bedzie stac na
Komentarz usunięty przez moderatora
Przecież moż być katastralny od pierwszego mieszkania dla osób prawnych.
Można też opodatkować i
k---a podwyżka vatu też miała być na chwilę, potem będzie na 'chwile' wstawienie katastru od kazdego mieszkania bo dziura budżetowa
Jeszcze znając to z-----e państwo to dostaniesz operat od jakiegoś rzeczoznawcy że twoje mieszkanie jest warte 500k ( zapłaciłeś za niego 2 lata temu 300) i dostaniesz
Edit. Zabawne jest to jak wykopek
@Dawul: niech wynajmie albo sprzeda
A jak chcesz trzymać dla dzieci - to wynajmij.
z tego co wiem najem jest opodatkowany za kataster duze firmy zaplaca w taki sposob ze zaplaca go ich najemcy w czynszu.