Wpis z mikrobloga

#gielda
Aswath Damodaran, mega mózg od fundamentów: I'm an investor I'm a terrible trader. It's not because i think trading is bad and investing is good, I'm just not good at trading.
Dzieci hossy i "longtermowcy" na tagu: Hurr dur, my som najlepsze, buffet leszcz, szury, obłąkańcy, spadzie.

Swoją drogą fajny raport o tzw "królowej"
DJ007 - #gielda 
Aswath Damodaran, mega mózg od fundamentów: I'm an investor I'm a te...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DJ007 a gdzie coś o dzieciach bessy (która jest tuż za rogiem) oraz „shorciarzach” z tagu i ich: hurr dur, my som najlepsze przewidywacze spadków, michael burry król, to wszystko to bańka, byczki obłąkańcy.

To już Pana Puszkę w oczy nigdy nie kole, tak jak ci przeklęci wzrostowicze ;) ciekawe czemu… dla mnie pytanie retoryczne, bo już dawno wyłapałem ta zależność w twoich komentarzach
  • Odpowiedz
  • 2
michael burry król, to wszystko to bańka, byczki obłąkańcy.

@maniek74:
Nie przypominam sobie, żeby ktoś używał nagminnie pejoratywnych określeń tak jak ty wobec autorów podażowych/nie byczych wpisów. A jeśli ktos taki jest to pewnie mam go na czarno.

Tyle warci
  • Odpowiedz
@DJ007 btw. mnie tez nazywasz dzieckiem hossy? przecież udzielałem sie tu przez cała ostatnia besse i nawet wtedy rozgrywałem swingi na krótkich pozycjach na DAX i NQ, które tu pokazywałem i których sam mi wtedy gratulowałeś…
  • Odpowiedz
  • 0
ale ty ignorujesz wywody spadzi,

@maniek74: Jestem wyczulony na niektóre sformułowania i wtedy sie uaktywniam. Pewien język arogancji, którą prezentował kiedyś głównie toksyk nimamkolan, zaczął się upowszechniać, a moment w którym i ty ten język zaadoptowałeś jest dla mnie pewną cezurą zmiany (swoją drogą jakoś przed splitem nvda).
Wielu niedźwiedzi nawet nie chce mi się ķomentować bo ręce opadają. Nie podzielam też ani argumentów, ani sposobu prezentowania większości pojawiających się
  • Odpowiedz
@DJ007: Dobry ananas jesteś, wrzucasz mega mózga od fundamentów, który nagminnie niedoważa Nvidie, nazywasz mańka dzieckiem hossy, cyferka dobry chłopak bo ma mądrze brzmiące posty.

No i disclaimer z ostrzeżeniem to mógłbyś dać przykład i zacząć wrzucać w swoje posty z analizą techniczną i jaki % ludzi traci na cfd.
  • Odpowiedz
@maniek74: Musisz być wiecznym peroniarzem, nie wchodzić w pozycję bo nawet nie masz pojęcia kiedy wyjść, analizować po milion różnorakich wykresów i wieszczyć rychły krach, wtedy nie będziesz dzieckiem hossy.

Żenujące jest to nazywanie od dzieci hossy, kiedy rynek przez większość czasu jest w hossie, a ostatnia bessa trwała 10 miesięcy.
  • Odpowiedz
@DJ007 ale to jest nieprawda, ze ja używam takiego języka do ludzi którzy akurat w danym okresie są nastawieni niedźwiedzio do rynku, używam go tylko do perm-niedzwedzi z gwoździem głowie, którzy nie ważne czy hossa czy bessa, wiecznie piszą o dalszych spadkach i krachu
  • Odpowiedz
@DJ007 dla mnie dziecko hossy, to przypadek, gdy ktoś wchodzi na rynek w trakcie hossy, zazwyczaj na FOMO i wydajne mu się, ze to ze będzie hossa przez kolejne lata to #pewniaczek, jak przychodzi bessa to mu psycha siada i zazwyczaj odpada z rynku. Ja wrzucałem tu swoje pozycje z czasów covidowej hossy, które zamykałem jak już było pewne, ze FED, bezie zacieśniał, później w trakcie bessy, pokazywałem,
  • Odpowiedz
  • 0
masz jakas swoją zgoła odmieniana definicje tego terminu,

@maniek74: To nie kwestia definicji, bo o tym czy jesteśmy dziećmi hossy dowiadujemy się dopiero po pełnym cyklu.
Kiedyś mieliśmy krótką dyskusje o tym, że ludzie nie sprzedają w hossie, nie realizują zysków. Powiedziałem, że z moich doświadczen koło 70% tego nie robi. Nawet zrobiłeś ankietę, która to dokładnie potwierdziła. Sam widzisz, że pewne rzeczy, które intuicyjnie dziwiły ja znam z autopsji.
  • Odpowiedz
@DJ007 pisząc ze siada mu psycha, nie mailem na myśli tego, ze sprzedaje z tego powodu, tylko to jest końcowy efekt, po którym odpada z rynku. Czyli np. musi się pozbyć papierów o których myślał w trakcie FOMO, ze będą tylko rosły, a nagle dociera do niego, ze nawet nie tyle nie będą rosły, co mogą przez długi czas spadać, wiec nie chodziło mi tez o sam panic sell, choć zapewne
  • Odpowiedz