Wpis z mikrobloga

Jak widzicie stopy procentowe w kolejnych 5 latach? Nie mam na myśli tylko okresu 2024-2025, bo tutaj z grubsza wiadomo, że będzie raczej nic w 2024 i może -100pb w 2025.

Ale tak do 2030? Jaki będzie kierunek?

@kdgc @del855 @haha123

#gospodarka #finanse #ekonomia #nieruchomosci

Stopy procentowe w 2030?

• > 6% 14.6% (21)
  • ok. 5% 15.3% (22)
  • ok. 4% 18.1% (26)
  • ok. 3% 21.5% (31)
  • ok. 2% 16.7% (24)
  • ok. 1% 2.8% (4)
  • ok. 0% 1.4% (2)
  • Ujemne 9.7% (14)

Oddanych głosów: 144

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale tak do 2030? Jaki będzie kierunek?

@Yuri_Yslin: Stopy procentowe w kraju, który przespał ok 10 lat transformacji energetycznej, elektrownie atomowe, o ile w ogóle, pojawią się w połowie lat 30, z energetyką opartą na wunglu i z członkostwem w organizacji, która coraz bardziej za ten wungiel w energetyce każe... Dość powiedzieć, że likwidacja samych dopłat do prądu spowodowała w-------e inflacji do ponad 4%, a to dopiero początek zabawy.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: uważam że przez najbliższe 10 lat albo i dłużej stopy procentowe nie wrócą do tak niskich poziomów jak było to po 2010 roku. Moim zdaniem w USA i w UE stopy będą trzymane dość wysoko i nie będzie już powrotu do tego co było. W Polsce będą wyżej niż w ue i usa. Skąd wiem? Nie mam pojęcia co piszę to tylko moja intuicja. Wystarczy spojrzeć na poniższy wykres
zeszyt-w-kratke - @Yuri_Yslin: uważam że przez najbliższe 10 lat albo i dłużej stopy ...

źródło: Inflation_compared_to_federal_funds_rate

Pobierz
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Nie da się tego prognozować na tak długi okres. Zobacz na obrazek jak się sprawdza takie prognozowanie robione przez poważnych graczy(smart money) i obstawiających na to miliardy prawdziwego hasju. Ja ogólnie zakładam recesje w USA i EuroZone w 2025. Ścieżka stóp będzie zależała od głębokości recesji i czasu jej trwania, a to jest nieprognozowalne(reflexivity). Jeśli będzie recesja to stopy mocno w dół. Ale tak ogólnie czasy ZIRP(Zero Intrests Rate
kdgc - @Yuri_Yslin: Nie da się tego prognozować na tak długi okres. Zobacz na obrazek...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:

w 2030? Jak tu nie ma konsensu co bedzie za rok.... Panie, kto to moze wiedziec, jest tyle zmiennych ze tego sie nie da przewidziec.
Dzis scanariusz bazowy ze 24 bez zmian a 25 1% moze ciut wiecje w dol, moze 1,5% - a pamietacie jak przed wyborami na wyscigi sie wszysyc licytowali jak to w 24 zejdzimey do nawet 4% albo i nizej?..... i co? i co z
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: patrząc historycznie to stopy zawsze były mniej więcej na poziomie inflacji. Dopiero po kryzysie finansowym w 2008 po raz pierwszy w historii wprowadzono zerowe/ujemne stopy procentowe i MMT. MMT zakładało, że dodruk, ujemne stopy, QE i inne tego typu rzeczy nie powodują inflacji. Jednak MMT się pomyliło, co pokazał covid i fala inflacji. Teraz Banki Centralne na całym świecie powróciły do tego co działało od dekad, czyli stopy >
haha123 - @Yuri_Yslin: patrząc historycznie to stopy zawsze były mniej więcej na pozi...

źródło: GB_Interest_Rate

Pobierz
  • Odpowiedz