Wpis z mikrobloga

No i jest rekordzik najtańszego diesla jaki kupiłem w życiu 5.81zł za litr. wcześniejszy to było 5.95zł. No ale dieslem jeźdżę 2.5 roku.

Idealnie się złożyło na wyjazd za tydzień to jeszcze relatywnie taniej sobie przejadę polskę i kawałek. Pamiętam jak 7.91zł się płaciło za litr. ponad 2zł więcej niż teraz. Zakładając że nie będę szarżował to wychodzi 29zł za 100km. na lpg by wyszło 35-40zł. fajne było paliwo ale opłacalność poszła do lasu. Jeszcze jakby zbiornik starczył na tyle co diesel no to 30-32zł, ale z racji musu tankowania 5 razy zamiast raz, jesteś skazany na stacje przy trasie gdzie gaz może być i złotówkę droższy, poza tym komu się chce zatrzymywać co chwila, mega mnie to irytuowało od samego początku. odkąd mam diesla żyje mi się lepiej.

#motoryzacja #paliwo
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678: 29zł/100km i 5,81zł/L ocpowiada spalaniu 5L/100km.
Na LPG w trasie 9L/100km * 2,69zł/L = 24 zł / 100km
Ciągle paliwo biedy wygrywa. Żeby mieć 40zł za 100 km na gazie to potrzeba spalania 15L, a w trasie wolnossące V6 spali mniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@sztefen_muller: mam też furę z lpg, na trasie z klima pali 10L 1.6 wolnossacw jadąc 130. Gaz po 2.69 to już dawno nie widziałem. U mnie 2.91 najtaniej. Na trasie 3.60 to standard.
  • Odpowiedz
  • 1
@sztefen_muller: ciężko zgadywać, na pewno są miasta gdzie lpg jest jeszcze droższe jak i dużo tańsze.Ale nawet między stacjami potrafi być po 60gr różnicy na paliwe :D kupisz ona za 5.85zł, ale żeby kupić za 6.40zł to też nie problem bo i są stacje co po tyle sprzedają.
  • Odpowiedz