Wpis z mikrobloga

Tak to wygląda w porównaniu z 2023 z grubsza
Nową mapę można znaleźć bez problemu, wrzucam z 2023. W 2022 zginęło 410 osób.
Osobiście mam nadzieję że za rok będzie jeszcze lepiej, pojawienie się większej ilości odcinkowych pomiarów prędkości będzie pewnie skutecznym batem na husarię, nawet w aspekcie ostrożniejszej jazdy ogólnie bo szybki i bezpieczny będzie miał z tyłu głowy to że już ma kilkanaście punktów na koncie i musi zwolnić
Cieszy prawie 20% spadek śmiertelności wśród niechronionych uczestników ruchu, pieszych. Lamenty że pierwszeństwo dla pieszych wniesie skokowy wzrost wypadków można włożyć między bajki.
https://gisplay.pl/mapy/10873-policyjna-mapa-wypadkow-drogowych-smutne-podsumowanie-wakacji.html

#smiertelnewypadki #polska #policja #motoryzacja
zombine - Tak to wygląda w porównaniu z 2023 z grubsza
Nową mapę można znaleźć bez pr...

źródło: Screen Shot 09-01-24 at 07.58 AM

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pojawienie się większej ilości odcinkowych pomiarów prędkości będzie pewnie skutecznym batem na husarię,

@zombine: Znaczy zgadzam się że na autostradach jest patologia, ale mimo wszystko większość wypadków dzieje w jakiś powiatowych dziurach.
  • Odpowiedz
większej ilości odcinkowych pomiarów prędkości będzie pewnie skutecznym batem na husarię

@zombine: na autostradach i eskach, gdzie zdarzeń jest ogólnie relatywnie mało, a to tam większość ma trafić? Nic się nie zmienia, miśki z suszarka czy odcinkowe pomiary, jedno i drugie jest w miejscach gdzie najłatwiej jest skosić, a nie tam, gdzie to poprawi bezpieczeństwo.
Jadąc z Krakowa do Rzeszowa będą 4 OPP, w sumie na 1/3 trasy. Zezwierzęcenie na
  • Odpowiedz
  • 1
@pyszniarz: Wiem ale nikt nie ustawi raczej OPP w Parzymiechach albo Wyrach gdzie o 3 nad ranem husaria z koncertu Malika jedzie bezpieczne 140km/h przez las na krajówce a finał jest taki że nie wiadomo czy to było Audi czy Peżot.
  • Odpowiedz
Zezwierzęcenie na odcinkach pomiędzy OPP będzie jeszcze większe bo szybcy i bezpieczni będą chcieli nadrobić "stracony" na OPP czas.

@Drmscape2: a to nie staną się te odcinki wtedy miejscami gdzie "najłatwiej będzie skosić"? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zombine: jeszcze dobrze by było faktycznie zwiększyć bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu, a nie tylko kosztem kierowców. Jakies chodniki, może latarnie, przejscia dla pieszych.

Ale i tak Polska na prawdę sie poprawila pod względem liczby zabitych i ciężko rannych. Ciekawe co się zmieniło na przestrzeni lat, ktoś widział jakąś analizę?
  • Odpowiedz
pojawienie się większej ilości odcinkowych pomiarów prędkości będzie pewnie skutecznym batem na husarię

@zombine: toć większością wypadków jest na drogach krajowych...

A odcinkowy pomiar prędkości to nie działające rozwiązanie. Limit 120, i nie masz wagoniku wszyscy 120 tempomat albo ręcznie. A takich co nie jadą dla pewności 110 i takich co jadą 130 bo wierzą w tolerancję błędu. I między nimi z--------a BMW, bo stanęło ja stacji, wyjechał z wiochy
  • Odpowiedz
pojawienie się większej ilości odcinkowych pomiarów prędkości będzie pewnie skutecznym batem na husarię

@zombine: dobrze, że w naszym Kärtönenland nie piszemy bzdurnego prawa na kolanie i nie ma żadnych luk prawnych, zaś same pomiary są całkowicie zgodne z prawem, co nie?

Jak tam policyjna pała zmalała urosła?
  • Odpowiedz
I między nimi z--------a BMW, bo stanęło ja stacji, wyjechał z wiochy i pomiar nie obowiązuje.

@N331: Nie analizowałem wszystkich propozycji nowych OPP, ale te 4 nowe pomiędzy Krakowem a Rzeszowem zostały wskazane na takich odcinkach, żeby właśnie nie było gdzie się po drodze zatrzymać. Wszystko między węzłami lub węzłami i MOPami. Także ten, wiadomo o co chodzi.
  • Odpowiedz
  • 17
Nic się nie zmienia, miśki z suszarka czy odcinkowe pomiary, jedno i drugie jest w miejscach gdzie najłatwiej jest skosić, a nie tam, gdzie to poprawi bezpieczeństwo

@Drmscape2: pod Wrocławiem zrobil ina A4 i też był kwik, jak to skok na kasę. I co się stało? Nagle nie ma korków spowodowanych wypadkami. Wczoraj jechałem pierwszy raz od dawna to niesamowity luksus. Ustawiasz tempomat na maksymalną dopuszczalną prędkość i jedziesz bez
  • Odpowiedz