Wpis z mikrobloga

#tuya #homeassistant #smarthome
Czy osoba zupełnie zielona poradzi sobie z HA? Obecnie mam w domu rolety, kilka żarówek i gniazdek sterowanych przez WiFi, ale zauważyłem, że zaczęło to wpływać na sieć w domu. Pomyślałem o przejściu na Zigbee i dużo osób poleca zabawę w HA, co po kilku filmikach sprawia wrażenie dość skomplikowanego. Bawić się w to czy do prostej automatyki domowej w stylu: oświetlenie, rolety i gniazdkach wystarczy np Tuya?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stevemaster: ha to już nie to co kiedyś, teraz 90% rzeczy przeklinasz w GUI więc jak trochę ogarniasz komputery i potrafisz czytać dokumentację to nie powinieneś mieć problemu. Do podstawowych spraw to pewnie i bez dokumentacji dasz radę. Tylko nie kup jakiegoś koordynatora padaki (CC2652 są ok). Połowa moich problemów z ha się skończyła jak się przesiadłem z rpi a reszta jak zmieniłem koordynator
  • Odpowiedz
@stevemaster: mimo, że większość rzeczy ogarniesz przez gui, z częścią pomoże Ci copilot albo inny LLM - nieźle się spisują do pisania automatyzacji w yaml i pomocne przy ogarnianiu Dashboardu, ale na pewno będziesz musiał się trochę douczyć jak to działa - jesteś na to gotowy? To kupuj tiny pc pokroju dell wyze, hp t630 z 256gb ssd / 4-8gb ram i udanej zabawy - jak lubisz przygodę to instalujesz
  • Odpowiedz
@stevemaster:
Zwykłe automatyzacje, np. włącz światło o godzinie x, poczekaj 10 minut, wyłącz światło lub po naciśnięciu guzika (pilot) włącz urządzenie x . Jest bardzo prosto do zrealizowania w trybie graficznym HA .

Skomplikowane mogą być te automatyzacje które Ty wymyśliłeś, które zawierają kilka, kilkanaście warunków, które wymagają szablonów i matematyczno/logicznych zależności. A będą skomplikowane dlatego, że szukając pomocy inny nie będą rozumieć dokładnie co masz zaplanowane.

po
  • Odpowiedz