Wpis z mikrobloga

Działanosc gospodarcza...
Hej, zarabiam sobie na zleceniach. Robie aplikacjie itp. Dotychczas zarabiałam sobie tak 3k by nie przekroczyć działalnosci nierejestrowanej z czego mogłam miesięcznie odłożyć 1k. Ostatnio uznalam, że mogłabym sobie troche pozapierda#@c i zarabiac z 7500k. I patrzyłam, ze zaloze sb dzialanosc. Niestety z dwóch kalkulatorów mi wyszło, że na rękę bym miała 5000... nie wiem czy to sie wgl opłaca.. bym mogła oszczedzic 3k ale przy o wiele większym z--------u niż dotychczas.
Czy ja dobrze licze, ze to sie srednio oplaca? Dziwna sytuacja

#dzialalnoscgospodarcza #firma #ksiegowosc
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Więc co się opłaca jesli zarabia się mniej niz 20 000?

@Chumbala: ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Szara strefa – finansowy obszar gospodarki państwa, którego dochody osiągane z działalności niezakazanej przez prawo, są ukrywane w całości lub w części przed organami administracji państwowej, podatkowej, celnej itp. Jest niezalegalizowanym obrotem legalnymi towarami lub usługami.
  • Odpowiedz
@Chumbala stety, niestety - ale tak to mniej więcej wygląda i każdy z nas musiał się kiedyś z tym pogodzić.

Kiedyś dochodowy i tak będziesz musiała zacząć płacić, a utrzymywanie dzialnosci/firmy nie jest obowiązkowe, więc zwyczajnie spróbuj przez ten jeden miesiąc czy dwa. Może się przyzwyczaisz.
  • Odpowiedz
@Chumbala: xD a więc świadczysz usługi na NDG, to już pierwsza wtopa.

potem wykopek mówi że od 20k opłaca się ... lol

idź do księgowej pogadać, dowiesz się że NDG jest dla handlu, a w usługach powinnaś naliczyć zus.
Kalkulatory nie uwzględniają "zus na start" i "mały
  • Odpowiedz
  • 0
@kuncfot
Prawo tego nie zabrania. Można świadczyć usługi w ramach umowy zlecenia i działalności nierejestrowanej. W takim zleceniodawca zgłasza taką umowę do ZUS-u i płaci składki na ubezpieczenie. Trochę to bez sensu.

@Chumbala
Czy PKD który podałeś na formularzu NIP-7 pokrywa się z branżą w której robisz na umowie zleceniu?
  • Odpowiedz