Aktywne Wpisy
Mega_Smieszek +570
Nacho_Libre +17
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Hej, zarabiam sobie na zleceniach. Robie aplikacjie itp. Dotychczas zarabiałam sobie tak 3k by nie przekroczyć działalnosci nierejestrowanej z czego mogłam miesięcznie odłożyć 1k. Ostatnio uznalam, że mogłabym sobie troche pozapierda#@c i zarabiac z 7500k. I patrzyłam, ze zaloze sb dzialanosc. Niestety z dwóch kalkulatorów mi wyszło, że na rękę bym miała 5000... nie wiem czy to sie wgl opłaca.. bym mogła oszczedzic 3k ale przy o wiele większym z--------u niż dotychczas.
Czy ja dobrze licze, ze to sie srednio oplaca? Dziwna sytuacja
#dzialalnoscgospodarcza #firma #ksiegowosc
@Chumbala: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Szara strefa – finansowy obszar gospodarki państwa, którego dochody osiągane z działalności niezakazanej przez prawo, są ukrywane w całości lub w części przed organami administracji państwowej, podatkowej, celnej itp. Jest niezalegalizowanym obrotem legalnymi towarami lub usługami.
Kiedyś dochodowy i tak będziesz musiała zacząć płacić, a utrzymywanie dzialnosci/firmy nie jest obowiązkowe, więc zwyczajnie spróbuj przez ten jeden miesiąc czy dwa. Może się przyzwyczaisz.
Przez pierwsze dwa lata ZUS jest dosyć niski, na start jest spoko ale potem albo musisz grubo zwiększyć zyski albo uciec na UOP, ale po 2 latach expa powinno to być osiągalne.
Wpisz kwotę roczną 90000 (7,5 x 12) i wyjdzie ci jaka forma najlepsza. Chorobowe ZUS jest nieobowiązkowe, ZUS oznacz zerowy na początek, wyjdzie gdzieś koło 6k, nie jest tak źle.
potem wykopek mówi że od 20k opłaca się ... lol
idź do księgowej pogadać, dowiesz się że NDG jest dla handlu, a w usługach powinnaś naliczyć zus.
Kalkulatory nie uwzględniają "zus na start" i "mały
Prawo tego nie zabrania. Można świadczyć usługi w ramach umowy zlecenia i działalności nierejestrowanej. W takim zleceniodawca zgłasza taką umowę do ZUS-u i płaci składki na ubezpieczenie. Trochę to bez sensu.
@Chumbala
Czy PKD który podałeś na formularzu NIP-7 pokrywa się z branżą w której robisz na umowie zleceniu?