Wpis z mikrobloga

Po wyprowadzce planuję żywienie się na zasadzie gotowania jedynie zup w mieszkaniu(no dobra jeszcze jajecznica i frytki ;) uzupełnione jakimiś schabowymi czy pierogami na stołówce. Macie mirki i mirabelki pod ręką jakieś sprawdzone przepisy na proste i szybkie zupki?

Taki tam filmik rodzajowy:

https://www.youtube.com/watch?v=BspNoMHH3-c

#jedzenie #gotowanie #kuchnia
#pytanie
nieznamniepamietam - Po wyprowadzce planuję żywienie się na zasadzie gotowania jedyni...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nieznamniepamietam: jajecznica, fryty i schabowe. Dieta miszczów.
Z prostych, może nie bardzo szybkich, ale za to pożywnych to masz pożywną zupkę z filmiku: dobry żur, z kiełbą, boczkiem, zimniorem i jajkiem to w zasadzie cały obiad.
Rosół zajmuje sporo czasu ale potem mutuje w pomidorową, więc starcza też na dlugo.
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: polecam mrożone zupy, wystarczy wrzucić do gotującej się wody i dodać przyprawy. Możesz dodać koncentratu np. do jarzynowej i masz pomidorowo-jarzynową :) Ja zawsze dodaję łyżkę oliwy do takich zupek i zabielam śmietaną, bo tak lubię. Jak sobie zmiksujesz, to masz zupę krem.
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: znajdź sobie dowolny przepis na rosół/wywar. Ugotuj tego największy gar, jaki masz. Podziel na porcje zgodnie z apetytem, jednemu styknie pół litra, innemu litr. Jedna porcja do natychmiastowego wykorzystania, dwie do lodówki, resztę zamroź.

A teraz już z górki, bierzesz na przykład warzywa, co je lubisz, przesmażasz w garnku, zalewasz wywarem, zabielasz - masz zupę warzywną w jakieś 20 minut.
Gotujesz w wywarze ziemniaki w kostce z kwadrans, w
  • Odpowiedz
@nieznamniepamietam: Po pierwsze, naucz się robić buliony.
Zacznij od zwykłego, warzywnego - jest najprostszy, a jego przygotowanie zajmuje najmniej czasu:
https://www.youtube.com/watch?v=JI4Wez0oR2I

Potem przejdź do wywarów mięsno-warzywnych. Popróbuj z kurczakiem, kośćmi wieprzowymi, wołowiną, mieszanymi mięsami, opiekanymi korpusami.
Zapamiętaj różnice w ich smaku i spróbuj skojarzyć smak bulionu z zupą którą chciałbyś na
  • Odpowiedz