Wpis z mikrobloga

Czy uda mi się złożyć kompa z rtx 4090 do 15k, tak by miało to sens i nic siebie nie ograniczało? Chodzi o samą budę, bez monitora, klawiatury etc. + dyski SSD na m2 mam
Jak patrzę te zestawy to wahają się między 13k a 25k i zastanawiam się czy warto się w to pakować
#pcmasterrace #kiciochpyta #komputery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@V3ntu jak bierzesz 4090 to i tak pewnie chcesz grać w 4k na ultra czyli tak czy inaczej w każdym przypadku to karta będzie bottleneckiem. W im wyższej rozdzielczości grasz tym cpu ma mniejsze znaczenie
  • Odpowiedz
@V3ntu: zobacz ile kosztują monitory 4k albo 5k 21:9 z hdr i znowu zadaj sobie to samo pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo jak chcesz to spinać z monitorem za 1500zł to papajmacha.jpg
  • Odpowiedz
  • 1
@V3ntu nie takie rzeczy się robiło.
#majk3lskladapcty zaprasza do konsultacji.
Inna sprawa, że rtx 4080 Super za połowę ceny 4090 daje podobne możliwości i wtedy cały zbalansowany zestaw spokojnie do zamknięcia w 10k.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pandillero @Norskee : Mam monitorek UWQHD 21:9 (3440x1440) więc de facto 4090 nie będzie miała aż takiego popisu. Jednak czasem człowiek ma ochotę położyć się z padem przed TV a tam już 4k mam. No tylko sama karta to jakieś 9k a i tak sobie myślę, że dołożę jakiegoś procka za 2.5k, zasilacz 1600W za 2k a w reszcie za 3k to dam radę kupić ramy, obudowę, chłodzenie wodne i
  • Odpowiedz
@V3ntu: najlepszy procesor do gier aktualnie kosztuje ok 1600zł więc o ograniczaniu grafy nawet w 1440p nie ma mowy w tym budżecie. to nie te czasy gdzie topka do gier to była jakaś i9 za 3000zł wymagająca aio do schłodzenia swoich 300W, teraz jest ryzenek 90W (nie, 7900x3d nie jest lepszy..) ( ͡º ͜ʖ͡º)

ten komp złożony na szybko kosztuje 13 300zł a na niczym
10129 - @V3ntu: najlepszy procesor do gier aktualnie kosztuje ok 1600zł więc o ograni...

źródło: Screenshot 2024-08-22 140641

Pobierz
  • Odpowiedz
@V3ntu ale to żadna tajemnica że im wyższy model karty tym cena za FPS jest wyższa

Do tego stopnia że dla większości lepiej jest kupić częściej optymalną kartę niż najlepsza dostępną ale na dłużej

Duże serwisy robią zestawienia price per fps gdzie to ładnie widać (wg cen msrp)
  • Odpowiedz
@Pandillero: Monitor 4k to akurat można mieć za 1100-1300zł. Chociażby dell ma w ofercie dwa takie modele. 60Hz w takich monitorach i tak wystarczy bo nikt się nie będzie ładował w gaming 4k120fps lub więcej.
  • Odpowiedz
  • 0
@pirycivo HDR jest istotne w monitorach, wiele gier to wspiera.

To jest badziewie jak się ma monitor który je wspiera tylko na papierze zamiast miniled
  • Odpowiedz
@10129: No właśnie, to jest badziewie w większości monitorów nie kosztujących grubej kasy. A takie przeważnie ludzie kupują (IPSy z pseudo HDR i maksymalną jasnością 300-500 nitów). Dlatego póki co HDR w monitorze nie jest czymś dla przeciętnego kowalskiego który mając wybór kupienia dobrej karty, albo monitora z HDR kosztującego tyle co karta, wybierxe to pierwsze
  • Odpowiedz
@pirycivo:
VA z z dobrym HDR dostaniesz za 1600zł, gorzej jak ktoś chce koniecznie IPS.

(IPSy z pseudo HDR i maksymalną jasnością 300-500 nitów)

jasnośc to najmniejszy problem, najgorzej, ze te mointory pozwalają na kontrole jasności tylko całego panelu co nieco jest przeciwieństwem idei HDR. to, ze się mocno nie rozjaśni to mniejszy problem, i bez tego HDR mozę dobrze
  • Odpowiedz