Rozważam zakup monitora do codziennego użytku. Celuję w możliwie najwyższy rozmiar matrycy w proporcjach 16:9 - więc wypada 32". Nie chcę panoramicznego z zakrzywionym ekranem. Zależy mi na żywych kolorach, jasności i dobrej rozdzielczości. Także stawiam na matrycę IPS, rozdzielczość jakieś 3840x2160px i większe odświeżanie, niż 60Hz.
Główne przeznaczenie: filmy i codzienne przeglądanie netu xD W sumie nie mam większych potrzeb, ale chcę mieć duży ekran z dobrymi kolorami. Nie gram w ogóle w gierki. Monitor będzie normalnie podłączony do laptopa. Biorąc pod uwagę głębokość kolorów, to wychodzi na matrycę IPS. Pytanie czy rozdzielczość i odświeżanie ma aż takie duże znaczenie? Jakieś podpowiedzi, sugestie?
Patrząc obecnie monitory z takimi parametrami chodzą powyżej 2k PLN, więc zastanawiam się czy to wszystko jest mi potrzebne? Co sądzicie?
@Tino Jak naprawdę masz w zadzie grani i zależy ci na wygodnym oglądaniu to kup sobie TV, są zamierzam projektor na TV zamienić bo pojawiły się zarówno 85' jak i 98' w znośnych cenach, żadne odświeżanie ani żadne kolory nie są w stanie zastąpić wielkości ekranu przy oglądaniu filmów.
Do oglądania filmów o ile zamierzasz w najlepszej jakości oglądać będzie cię interesował te chociażby dobry HDR i tu niespodzianka HDR to wypaczenie kolorów... ty nie chcesz dobrych kolorów, chcesz głębokie, przesadzone kolory z odpowiednimi efektami ;)
Dobre kolory stosuje się w profesjonalnych monitorach dla grafików, nie nadają się one do oglądania filmów bo na poprawnych ustawieniach filmy będą wyglądały
Jak dla mnie złapali cię na marketing xd mnie zawsze śmieszą te mity o odświerznaiu, które sprzedają influencerzy, którym się za to płaci
@voldi: To nie są mity xD Jak masz telefon z ekranem ponad 60 Hz, to wyłącz sobie na chwilę szybkie odświeżanie i chwilę psocrolluj. Miałem też monitory o różnym odświeżaniu i 60 Hz vs ponad 100 Hz jest bardzo szybko zauważalne. 144 a 240 czy 360 już
@L3gion @xyz_xyz Człowieku teraz przede mną mam projektor 60 herców, monitor 144 i monitor 240, w tej sekundzie patrze na wszystkie trzy, przelatuje sobie myszkami, przenosze aplikacje, dosłownie tak ustawione... Ja nie miałem ja na to patrzę w chwili obecnej, pisze teraz na projektorze, wiesz dlaczego? ma 100 cali, leżę sobie rozwalony na łóżku i z 2-3 metrów sobie pisze i przeglądam sieć. W sumie od teraz też do ciebie a nie tylko do
Marketing producentów wypalił wam odruchy bronienia bezsensu, on nie chce grać ani nic takiego, dla niego 60Hz jest wystarczające bo i tak ani nie będzie ściągał z siebie filmów w większej ilości klatek ani na streamie nie będzie takich miał, nie mówiąc, że TV też często mają więcej niż 60, bo coraz więcej ludzi używa ich do kompów albo konsol.
@voldi: Ale co ja bronie, rzucasz się jakbym robił w marketingu Samsunga czy innego AOC bo śmiem powiedzieć że widać różnicę między 60 Hz a ponad 60 Hz xD
Główne przeznaczenie: filmy i codzienne przeglądanie netu xD W sumie nie mam większych potrzeb, ale chcę mieć duży ekran z dobrymi kolorami. Nie gram w ogóle w gierki. Monitor będzie normalnie podłączony do laptopa. Biorąc pod uwagę głębokość kolorów, to wychodzi na matrycę IPS. Pytanie czy rozdzielczość i odświeżanie ma aż takie duże znaczenie? Jakieś podpowiedzi, sugestie?
Patrząc obecnie monitory z takimi parametrami chodzą powyżej 2k PLN, więc zastanawiam się czy to wszystko jest mi potrzebne? Co sądzicie?
#monitory #monitor #komputery #hardware
Jak naprawdę masz w zadzie grani i zależy ci na wygodnym oglądaniu to kup sobie TV, są zamierzam projektor na TV zamienić bo pojawiły się zarówno 85' jak i 98' w znośnych cenach, żadne odświeżanie ani żadne kolory nie są w stanie zastąpić wielkości ekranu przy oglądaniu filmów.
Do oglądania filmów o ile zamierzasz w najlepszej jakości oglądać będzie cię interesował te chociażby dobry HDR i tu niespodzianka HDR to wypaczenie kolorów... ty nie chcesz dobrych kolorów, chcesz głębokie, przesadzone kolory z odpowiednimi efektami ;)
Dobre kolory stosuje się w profesjonalnych monitorach dla grafików, nie nadają się one do oglądania filmów bo na poprawnych ustawieniach filmy będą wyglądały
@Tino: mmm wspaniały brak czerni i kontrastu IPS ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@voldi: To nie są mity xD Jak masz telefon z ekranem ponad 60 Hz, to wyłącz sobie na chwilę szybkie odświeżanie i chwilę psocrolluj. Miałem też monitory o różnym odświeżaniu i 60 Hz vs ponad 100 Hz jest bardzo szybko zauważalne. 144 a 240 czy 360 już
Człowieku teraz przede mną mam projektor 60 herców, monitor 144 i monitor 240, w tej sekundzie patrze na wszystkie trzy, przelatuje sobie myszkami, przenosze aplikacje,
dosłownie tak ustawione...
Ja nie miałem ja na to patrzę w chwili obecnej, pisze teraz na projektorze, wiesz dlaczego? ma 100 cali, leżę sobie rozwalony na łóżku i z 2-3 metrów sobie pisze i przeglądam sieć.
W sumie od teraz też do ciebie a nie tylko do
@voldi: Ale co ja bronie, rzucasz się jakbym robił w marketingu Samsunga czy innego AOC bo śmiem powiedzieć że widać różnicę między 60 Hz a ponad 60 Hz xD
@L3gion:
Dałeś gościa który na "MONITORZE BIUROWYM" jak to określa, gra w gry