Wpis z mikrobloga

Rozważam zakup monitora do codziennego użytku. Celuję w możliwie najwyższy rozmiar matrycy w proporcjach 16:9 - więc wypada 32". Nie chcę panoramicznego z zakrzywionym ekranem. Zależy mi na żywych kolorach, jasności i dobrej rozdzielczości. Także stawiam na matrycę IPS, rozdzielczość jakieś 3840x2160px i większe odświeżanie, niż 60Hz.

Główne przeznaczenie: filmy i codzienne przeglądanie netu xD W sumie nie mam większych potrzeb, ale chcę mieć duży ekran z dobrymi kolorami. Nie gram w ogóle w gierki. Monitor będzie normalnie podłączony do laptopa. Biorąc pod uwagę głębokość kolorów, to wychodzi na matrycę IPS. Pytanie czy rozdzielczość i odświeżanie ma aż takie duże znaczenie? Jakieś podpowiedzi, sugestie?

Patrząc obecnie monitory z takimi parametrami chodzą powyżej 2k PLN, więc zastanawiam się czy to wszystko jest mi potrzebne? Co sądzicie?

#monitory #monitor #komputery #hardware
Tino - Rozważam zakup monitora do codziennego użytku. Celuję w możliwie najwyższy roz...

źródło: Monitor-SAMSUNG-Odyssey-G5-LS32DG500EUXEN-01

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Odświeżanie nawet przy biurowym uzytkowaniu robi robotę. Jak przesiadlem sie na 160 to bylem w szoku, sam ruch kursora jest nawet inny
  • Odpowiedz
@Tino
Jak naprawdę masz w zadzie grani i zależy ci na wygodnym oglądaniu to kup sobie TV, są zamierzam projektor na TV zamienić bo pojawiły się zarówno 85' jak i 98' w znośnych cenach, żadne odświeżanie ani żadne kolory nie są w stanie zastąpić wielkości ekranu przy oglądaniu filmów.

Do oglądania filmów o ile zamierzasz w najlepszej jakości oglądać będzie cię interesował te chociażby dobry HDR i tu niespodzianka HDR to wypaczenie kolorów... ty nie chcesz dobrych kolorów, chcesz głębokie, przesadzone kolory z odpowiednimi efektami ;)

Dobre kolory stosuje się w profesjonalnych monitorach dla grafików, nie nadają się one do oglądania filmów bo na poprawnych ustawieniach filmy będą wyglądały
  • Odpowiedz
Biorąc pod uwagę głębokość kolorów, to wychodzi na matrycę IPS

@Tino: mmm wspaniały brak czerni i kontrastu IPS ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jak dla mnie złapali cię na marketing xd mnie zawsze śmieszą te mity o odświerznaiu, które sprzedają influencerzy, którym się za to płaci

@voldi: To nie są mity xD Jak masz telefon z ekranem ponad 60 Hz, to wyłącz sobie na chwilę szybkie odświeżanie i chwilę psocrolluj. Miałem też monitory o różnym odświeżaniu i 60 Hz vs ponad 100 Hz jest bardzo szybko zauważalne. 144 a 240 czy 360 już
  • Odpowiedz
@L3gion @xyz_xyz
Człowieku teraz przede mną mam projektor 60 herców, monitor 144 i monitor 240, w tej sekundzie patrze na wszystkie trzy, przelatuje sobie myszkami, przenosze aplikacje,
dosłownie tak ustawione...
Ja nie miałem ja na to patrzę w chwili obecnej, pisze teraz na projektorze, wiesz dlaczego? ma 100 cali, leżę sobie rozwalony na łóżku i z 2-3 metrów sobie pisze i przeglądam sieć.
W sumie od teraz też do ciebie a nie tylko do
  • Odpowiedz
Marketing producentów wypalił wam odruchy bronienia bezsensu, on nie chce grać ani nic takiego, dla niego 60Hz jest wystarczające bo i tak ani nie będzie ściągał z siebie filmów w większej ilości klatek ani na streamie nie będzie takich miał, nie mówiąc, że TV też często mają więcej niż 60, bo coraz więcej ludzi używa ich do kompów albo konsol.

@voldi: Ale co ja bronie, rzucasz się jakbym robił w marketingu Samsunga czy innego AOC bo śmiem powiedzieć że widać różnicę między 60 Hz a ponad 60 Hz xD

jak używasz to tego nie
L3gion - >Marketing producentów wypalił wam odruchy bronienia bezsensu, on nie chce g...
  • Odpowiedz
@L3gion: O dałeś goscia, który w życiu nie popełnił ani jednego nie sponsorowanego filmu, może od razu ziemniaka wrzuć ;_

That's, like, your opinion man.

@L3gion:
Dałeś gościa który na "MONITORZE BIUROWYM" jak to określa, gra w gry
  • Odpowiedz