Czy jest jakaś zaleta pójścia w cały system #ubiquiti #unifi? Zależy mi głównie na integracji z #homeassistant. Mam aktualnie syf w #siecikomputerowe i #homelab i 7 osobnych switchy, ap Asusa I pfsense jako router. Myślę że realnie wystarczyłyby mi 4 a resztę konsolidować. Problem jest taki że 11 urządzeń to kamery Poe a kupno switcha centralnego 24 porty Poe unifi to już większy zakup a do tego dream machine pro i 2 X ap bym potrzebował. Alternatywa to omada i po prostu 2 X ap, kontroler softowy i switch mikrotika. Do tego rozważam osobny głupi switch Poe 8 portów i zostawić jeden na 4 ze względu na lokalizację. Do tego albo pfsense do routowania między vlan albo osobny router. Aktualnie brak podziału. Z minusów to brak kontroli nad poszczególnymi portami Poe i ich wyłączenia ale coś oprócz tego tracę?
@kwantowykocyk: ISP -> Mikrotik -> zwykły switch PoE do kamer + całe bagno jakie masz + unifi czy tam omada wszystko jedno, kontroler se postawisz na tym sprzęcie co masz homeassistant. Se powydzielaj osobne sieci na kamery itd, w firewallu zdropuj wszystko, ustaw co gdzie ma być osiągalne i będzie cacy.
@kwantowykocyk Integracja z mikrotikiem da tylko informację czy host jest dostępny w sieci. Integracja z unifi/omada jest dużo bardziej zaawansowana. Do 1gb wystarczy UCG-Ultra, nie trzeba iść w UDM. Z zalet to masz kontrolę na wszystkim w 1 miejscu, jakiegoś IDS/IPSa. Za to MT pozwala na bardziej zaawansowaną konfigurację, np. na unifi nie można ustawić kolejki dla klientów wireguard, na MT nie problem. Pytanie dlaczego chcesz podłączać się do HA?
@Merlinek: HA steruje domem. Kamery mam zintegrowane w frigate. Wiele smart rzeczy na wifi albo po kablu i jest dla mnie zaletą możliwość rozpięcia urządzeń poe czy to po to żeby kamery wyłączyć jak jestem w domu czy zrobić przymusowy restart. Do tego chciałbym wiedzieć jakie urządzenie jest online w jakiej sieci itp. Integracja pfsense i asuswrt daje mi sporo informacji ale chciałbym więcej i nie stracić tego. Dodatkowo z
Alternatywa to omada i po prostu 2 X ap, kontroler softowy i switch mikrotika. Do tego rozważam osobny głupi switch Poe 8 portów i zostawić jeden na 4 ze względu na lokalizację. Do tego albo pfsense do routowania między vlan albo osobny router. Aktualnie brak podziału.
Z minusów to brak kontroli nad poszczególnymi portami Poe i ich wyłączenia ale coś oprócz tego tracę?
Czyli brak specjalnych zalet dream machine pro + ich switcha?
@kwantowykocyk: I brakiem obsługi kamer unifi, ale to wydaje się nie być problemem. Porty lan ma 1gb, procek ma wyrobić nawet przy włączonym IDS/IPS.
Nie wiem czy wszystko o czym piszesz ogarnia integracja unifi, ale mikrotik napewno