Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#kredyt #inwestycja #oszczednosci

mam dylemat,
aktualna sytuacja zyciowa wyglada tak ze mam na sobie hipotekę, zostało ok 100/150 rat.
mam oszczednosci w kwocie ok 15 tyś euro. Zastanawaima się nad najlepszym wykorzystaniem pieniedzy pomiedzy:
a. nadplata kredytu i zmniejszenie ilosci rat o ok. 50
b. inwestycja 60 tyś w okresie krótkoterminowym (2 lata)

zarabiam aktualnie w PLN ok. 10k netto co pozwala na ciągła regularną nadpłate kredytu lub oszczednosci na poziomie 1000-2000zł

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

opcja

• sprawdzam wyniki 18.2% (6)
  • a 63.6% (21)
  • b 12.1% (4)
  • mam inny pomysł! 6.1% (2)

Oddanych głosów: 33

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Żeby opcja b była opłacalna musiałbyś mieć pewność, że twoja inwestycja przyniesie zysk ponad sumę odsetek bankowych. Nikt ci tego nie zagwarantuje, a jeżeli tak twierdzi to jest kłamcą i mitomanem. Względnie pewne inwestycje w lokatę / obligacje dadzą ci 6% w skali roku i na pewno nie nadrobią odsetek które spłacisz bankowi z kredytu. Nadpłata spowoduje, że na pewno tych pieniędzy nie stracisz a więcej odłożysz bo będziesz miał mniejsze raty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeśli to 15k to całość oszczędności które posiadasz to na pewno nie ładowałabym wszystkiego w nadpłatę - zostaw sobie poduszkę na 6 miesięcy kosztów życia.
Reszta - tak jak wyżej - jeśli się na tym nie znasz, to wątpliwe że wyciągniesz z inwestowania więcej niż kosztuje Cię kredyt. Dwuletnie obligacje po podatku wychodzą lekko poniżej 5% w skali roku.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @tomi13
wiem, że inwestycje są związane ze sporym ryzykiem i byłbym gotów takie ryzyko podjąć, ale aktualnie szukam możliwości które dadzą mi wiekszą stope zwrotu niż nadpłata ew. nadpłata kredytu. Z tego co widzę, nic z legalnego rynku takiej korzyści mi nie da.

@Myszka_
fakt, taka opcja nadpłaty jest najkorzystniejsza, bo
przy trzech nadpłatach 1x 50tyś teraz + 20tyś w ciagu kolejnych 12 msc + 10tyś w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w pkobp nadplacalam w ten sposób kredyt. Niestety w tym banku aby skrócić okres kredytowania trzeba składać wniosek o zmianę zapisów umowy. Oczywiście wiąże się to z różnymi opłatami oraz sporym oporem pracownika banku, który robi różne fikolki aby tylko wykolować klienta. W innych bankach podczas nadplacania wybierasz opcję czy chcesz zmniejszyć wysokość raty czy skrócić okres kredytowania i to bardzo ułatwia zarządzanie swoim kredytem. W pkobp o wszystko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): >Niestety w tym banku aby skrócić okres kredytowania trzeba składać wniosek o zmianę zapisów umowy

@Myszka_: tylko po co skracać? Jak nadpłacasz to w końcu dojdziesz do punktu ze się wyzerujesz z kredytu przed końcem i wtedy robisz to raz, żeby zamknąć kredyt.

· Akcje:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @saviola7 inwestycja 60tyś PLN (15tyś euro * kurs w zaokrągleniu)

@xentropia poduszkę już mam odłożona i nie jest ona wliczona w kwote :)

@Myszka_ akurat dokładnie tego banku sprawa dotyczy, byłaby to moja pierwsza nadpłata więc procesu nie znam, możesz mi podpowiedzieć na
  • Odpowiedz
tylko po co skracać?

@mirko_anonim: płacisz o wiele mniej odsetek. Zrób sobie symulację nadpłaty z linka, który zamieściłam wyżej, a zobaczysz jak duża jest różnica na twoją korzyść gdy nadplacisz kredyt i skrócisz okres kredytowania. Warto, mi zostało dwa lata kredytu, 3 razy nadplacalam i 3 razy skracalam okres kredytowania. Z 20 lat kredytu wychodzę na kredyt który spłacę w max 7 lat i dużo zaoszczędziłam na odsetkach
  • Odpowiedz
akurat dokładnie tego banku sprawa dotyczy, byłaby to moja pierwsza nadpłata więc procesu nie znam, możesz mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę?

@mirko_anonim: jasne, przede wszystkim pkobp ma w postanowieniach umowy taki zapis, że jak zaczniesz nadpłacać kredyt w ciągu pierwszych 3 lat, to trzeba ponieść koszty jakiś oplat manipulacyjnych do 2% wartości kredytu czy jakoś tak. Wszystkie infornacje znajdziesz w broszurach informacyjnych- nie licz na to, że pomoże ci
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec masz na myśli zmniejszenie raty po nadpłacie, a następnie płacenie regularnie takich samych rat jak przed?

np.
Rata na ten moment 2000zł
Nadpłata 60tys.+zmniejszenie rat
Rata po zmniejszeniu 900zł +
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dokladnie tak.
Kosztowo i czasowo wychodzi to samo. A jak widac w PKO jest to nawet ta tansza opcja.

Ale to dlaczego to jest o wiele lepsze to:
1) Mniejsza rata podbija zdolnosc kredytowa. Jesli bys potrzebowal potem kupic inne mieszkanie, albo samochod.
2) Jesli zachorujesz albo stracisz prace to lepiej miec 20 lat kredytu po 500 pln, niz 5 lat kredytu z rata za 5k pln. Ja osobiscie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec faktycznie wg. kalkulatora całkowita spłata kredytu przy takim rozwiązaniu nastąpi w tym samym terminie co w przypadku skrócenia okresu kredytowania. Dodatkowo argumenty które podałeś o "bezpieczeństwie finansowym" trafiają do mnie w 100%.
Czy wiesz jak w przypadku PKO BP wygladaja opłaty w takim przypadku?

@Myszka_ miałem nadzieje, że sam sie spłaci... ale niestety coś nie idzie po
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ciesze sie moglem pomoc
A co do opcji co jest lepsze, inwestowanie czy kredyt odpowiedz sobie na nastepujace pytanie
W co TY chcesz zainwestowac? Czy masz gwarantowanea stope zwrotu? Czy mozesz wyjsc na - z tej inwestycji? Czy mozesz sie wycofac w dowolnym momencie?
  • Odpowiedz