Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam zagwozdkę co zrobić żeby wyszło jak najlepiej. Dostałem w spadku około 0.5 mln złotych. I teraz tak jak to rozegrać. Na temat inwestycji nie mam za dużej wiedzy. Gdzie ulokować te pieniądze na jakiś rok czasu bez ryzyka zanim doskładam brakująca kwotę? Lokata? Jak tak w jakim banku. Obligacje jak tak jakie? Jak ktoś w temacie to może napisać. Krótko o mojej sytuacji na dzień dzisiejszy. Zarabiam około 18k netto miesięcznie. Koszty stałe to jest jakieś 6k. Rozważam opcje tak jak wyżej czyli ulokować pieniądze i doskładać przez ten rok brakującej sumy ewentualnie nie czekać i dobrać 200k kredytu i już dzisiaj kupić mieszkanie. Co byście zrobili? #gielda #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mieszkaniówka na zachodzie ma problemy. U nas jeszcze jako największy filar gospodarki to jakoś ciągnie. Podobno ostatni wchodzi jeleń. Ludzie kupują pod inwestycje bo nie wiedzą co zrobić z pieniędzmi- taka rzeczywistość.

Udzielę Ci najlepszej rady - wejdź mojego bloga ( invesTB.pl ). Wejdź w artykuł "Dołek", i zrób dokładnie tak jak jest tam napisane. Wtedy bezstresowo będziesz mnożył swoje pieniądze. Tylko chwilę będziesz musiał jeszcze poczekać na zakup.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim obligacje, masz obligacje ROR - roczne(nie idealne, ale na rok jako tako). Lokaty nie pozwolą ci na wpłatę takich pieniędzy. Gwarantem bezpieczeństwa obligacji jest Państwo, więc są one bezpieczniejsze nawet od lokat. Doczytaj temat
  • Odpowiedz
@tom-ek12333 Jeśli facet nie wie nic o giełdzie i dodatkowo planuje tymczasowo przetrzymać pieniądze, to giełda nie jest dla niego dobrą opcją. Skąd wiesz czy nie wystraszy się jakiegoś spadku i nie zostanie dawcą?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeżeli to ma być tylko na 12 miesięcy i bez ryzyka (tzn. ryzyko zawsze jest, ale minimalne) to z szybkiej kalkulacji wychodzi mi, że najlepiej wyjdziesz na 6-letnich obligacjach ROS i ich wykupie po roku. Alternatywą może być wrzucenie 400000 na indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Banku + pozostałe 100000 na lokatę u nich, prawdopodobnie wyjdzie podobnie lub niewiele gorzej jak WIBOR 3M się wysypie.
mBank ma jeszcze coś
  • Odpowiedz
@Syjamnik: Słuszna uwaga! Podobny wynik w perspektywie 12 miesięcy ale bez kretyńskich obostrzeń przy zakupie można wykręcić na COI, przy czym nie jestem pewien czy ten kalkulator obejmuje odstępne z tytułu wcześniejszego zakończenia. Tak więc na warsztat do rozważenia znów wraca kombo IKO+lokata Toyoty.
  • Odpowiedz
@RebornAnimal: Bo jednym z warunków jest:

(...) rok czasu bez ryzyka (...)

Polskie obligacje skarbu państwa oczywiście też jakieś tam ryzyko mają, no ale umówmy się, jest ono mikroskopijne. Polska ostatni raz nie wykupiła swoich zobowiązań w czasach stanu wojennego.
  • Odpowiedz