Wpis z mikrobloga

Z jakich filtrów korzystacie w swoich dronach i jakiej marki? Tylko ND czy ND/PL również? Ewentualnie do zdjęć sam filtr polaryzacyjny warto brać czy raczej też nie ma to sensu? Zastanawiam się nad filtrem połówkowym gnd, żeby przyciemnić tylko niebo. Dron to Dji Mavic 3 Classic. Jeśli filtry ND, to bez różnicy marka (Dji, Freewell, Polarpro, Neewer)?
#dron #drony #dji #mavic #mavic3classic
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adrian77: jeśli już chcesz używać filtrów do zdjęć to tylko polaryzacyjny. Imo używanie filtrów połówkowych też średnio ma sens. Dużo łatwiej jest sobie przyciemnić niebo w Lightroomie. Filtrów używa się przede wszystkim do filmowania. Wyjątkiem jest technika panningu - obiekt za którym podążasz jest ostry, a tło rozmyte.
  • Odpowiedz
  • 0
@rosomak94 Ale z przepalonego nieba szczegółów już nie odzyskam. Nie umiem jeszcze robić zdjęć, żeby niebo i ziemia było normalne. Albo ziemia za ciemna, albo niebo przepalone.
No właśnie do zdjęć do panningu głównie potrzebuję filtru.
  • Odpowiedz
@Adrian77: jeśli widzę, że mogę mieć przepalone zdjęcie to cykam je w AEB i składam w LR. W panningu to wiadomo, że co któreś zdjęcie wyjdzie ( ͡º ͜ʖ͡º) Mam filtry DJI i polarpro, innych niestety nie używałem.
rosomak94 - @Adrian77: jeśli widzę, że mogę mieć przepalone zdjęcie to cykam je w AEB...

źródło: DJI_0183

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@rosomak94 To muszę wypróbować AEB. Tak z ciekawości - jakiej wartości ND używasz do panningu? 32 wystarczy czy bardziej iść w 64, 128 lub nawet 1000? W najbliższym czasie będę właśnie eksperymentował.
  • Odpowiedz
@Adrian77 to zależy od fotografowanego obiektu, czasu naświetlania, ilości słońca. Otagowałes post mavic3, więc w swoim dronie masz regulowaną przysłonę, która możesz dostosowywać w locie. Kup na początek jakiś standardowy zestaw i poeksperymentuj. Zacznij od krótszych czasów typu 1/5 i lekko przymknięta przysłona. Wtedy ND32/64 powinno być ok.
  • Odpowiedz
  • 0
@rosomak94: Jest jakaś różnica w jakości między markami filtrów Dji a Polarpro? Tylko przy filtrach ND oraz CPL. Czy bez różnicy marka? Do mojego modelu Mavic 3 Classic filtry Dji są do ND64 maks. Polarpro maksymalnie do ND32. Neewer za to ma ND128, ale też tylko w pakiecie z pozostałymi. A tak ostatnio testowałem, to ND128 też się przyda, tylko bez sensu kupowanie pakietów filtry, gdzie filtry się będą powtarzać.
  • Odpowiedz
@Adrian77: słabo szukasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://megadron.pl/pl/products/zestaw-filtrow-shutter-polarpro-nd-8-16-32-do-dji-mavic-3-classic-27458.html
https://cyber-shop.pl/czesci-i-akcesoria-do-dji-mavic-3/1493-zestaw-filtrow-dji-nd64128256512-do-dji-mavic-3.html

Najpierw kupiłbym pierwszy zestaw, jak zobaczysz że ci brakuje to zawsze możesz dokupić kolejny. Z innych producentów nie korzystałem, więc się nie jestem w stanie napisać Ci czegokolwiek jednoznacznie. Myślę, że nawet jeśli będą gorsze, to dla amatora różnica nie będzie jakaś ogromna.
  • Odpowiedz
  • 0
@rosomak94: No to właśnie napisałem, że Polarpro jest maksymalnie do ND32. A link na Cybershop kieruje do Mavic 3, a nie Mavic 3 Classic. W takim razie zostawię sobie na pewno Neewera oraz Dji lub Polarpro, jeśli nie ma różnicy.
  • Odpowiedz
@Adrian77 Co do gnd to nada się tylko do filmu, bez zmiany nachylenia gimbala. Do zdjęć wystarczy aeb i nawet da lepsze rezultaty po zastosowaniu HDR (chyba, że obiekt w ruchu). Co do cpl to nigdy nawet nie użyłem, bo zazwyczaj potrzebuję gnd...
  • Odpowiedz