Wpis z mikrobloga

Ten artykul dobrze pokazuje kolejne zjawisko, ktore mnie (i stawiam ze nie tylko) zniecheca do posiadania dzieci, a nie jest tak powszechnie poruszane. Mianowicie potezne peer pressure wsrod rodzicow na to by, parafrazujac z angielszczyzny, dotrzymywac kroku z Jonesami. Chcac miec dziecko w tych czasach trzeba sie pogodzic z tym, ze olbrzymie pieniadze - z punktu widzenia gospodarstwa domowego zarabiajacego 2 srednie krajowe - beda isc na to, by dziecko mialo takiego samego smartfona, jechalo na wakacje w egzotyczne miejsca jak inni. Dzieci literalnie prezentuja gdzie jada na wakacje przed cala klasa. Nawet jakies kolonie w Polsce kosztuja kilka tysi i ciezko sie na nie zalapac, a ludzie biora tzw. kredyty wakacyjne xD

Jestem z tych starszych Gen Z i nawet za moich czasow nie bylo az takiego zjawiska. Jestem z takiej legitnej klasy sredniej, a mimo to chodzilem zreszta do panstwowek, gralem na boisku w pilke z dzieciakami z roznych domow, a wakacje spedzalem u babci.

Jesli chcesz miec rodzine w tym kraju w tych czasach, twoja perspektywa to, przy kredycie hipotecznym na zbyt droga nieruchomosc na zlodziejskich warunkach, stale rosnacych oplatach itp. to wydawanie grubych hajsow na dzieciaka byleby dotrzymywal kroku innym, nie mowiac juz o szkolach prywatnych, nauce jezyka itp. by wyszedl na ludzi, bo panstwowka nie dojezdza. Inaczej skonczy jako przegryw bez znajomych z wizytami u psychiatry dziecieciego bez wolnych terminow za 400 zl/wizyta.

#nieruchomosci #demografia #dzieci #ekonomia
Uwaga, odnosnik do zydowskiej gazety.pl
kawalerka15k - Ten artykul dobrze pokazuje kolejne zjawisko, ktore mnie (i stawiam ze...

źródło: IMG_20240729_122112

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to ze jestes z patologicznej rodziny ktora praktykuje p-----c domowa nic nie ma do tematu. Tyle fajnie ze chociaz tutaj podnosza sie standardy na plus.

@kawalerka15k: ( ) Weź dzieciaka do 5cio gwiazdkowego hotelu, bo chce xD Idź, zrób to xD
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: jestem hobbystą i niestety potwierdzam. Szkoda tylko, że jak "wchodziłem" w to hobby to troszkę inaczej to wszystko kosztowało. Dziś nigdy w życiu bym się w to nie pchał.
  • Odpowiedz
  • 1
@GOHAN: masz dzieciaka chociaz? Ja sie na tematy wychowawcze wypowiadac nie bede bo nie mam. Ale potrafie sobie wyobrazic, ze cope'owanie z taka presja to nic przyjemnego. Z moich obserwacji na ogol najwiecej na temat tego jak to latwo wykorzenic z dziecka takie zapedy, porownywanie sie wypowiadaja sie domorosli ojcowie.
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: to chyba jak masz zryty łeb i otaczasz się patusami.

Ludziom którzy naprawdę dorobili się sporego hajsu wisi czy jeden biedak z drugim im powie, że ich dziecko nie ma ajfona albo wyjazdu do ciepłych krajów raz na miesiąc.

Na takie rzeczy moze zwracaja uwage Mariuszki, co dziadek im pole przepisal, podzielili na dzialki i swoj milion w ten sposob zarobili, a teraz szpanuja. Do momentu az tego nie
  • Odpowiedz
Jestem z tych starszych Gen Z i nawet za moich czasow nie bylo az takiego zjawiska.

@kawalerka15k: było. Może nie o 5-gwiazdkowych hotelach, ale presja oczywiście, że była.

moja mama i dziewczyna to nauczycielki i wiem jak to wyglada z pierwszej reki.

@kawalerka15k: to nie jest z pierwszej ręki. Z pierwszej to by było, gdyby to na tobie twoje dzieci wymagały.
  • Odpowiedz
  • 1
@zmarnowany_czas: nie chce mowic za duzo info o sobie wiec tu poprzestane ale mam jeszcze wiecej zrodel ktore sugeruja, ze mam racje. To co jest teraz to nic co bylo za moich czasow, sporo dzieciakow mialo jakis szacunek do kasy, choc tez byly ananasy.
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: dzięki za wpis, troche zmusił mnie do refleksji.
Mam wrażenie że W JAKIMS STOPNIU zawsze tak było. Nie jestem młody, urodziłem się w PRL ale pamiętam że u mnie w liceum też pozycja społeczna rodziców miała znaczenie, choć nie zawsze było to artykułowane wprost.
Pamiętam arcy-paskudną scene gdy wychowawczyni wyczytywała nazwiska uczniów i uczennic którzy dostają dofinansowania na obiady w szkole bo ich starzy są biedni.
Keep up with
  • Odpowiedz
  • 6
@thorgoth:

Keep up with the Joneses było zawsze, dziś po prostu dużo więcej ludzi ma pieniądze.

Zdecydowanie sie zgadzam. Aczkolwiek mysle ze kasa, latwy dostep do kredytu, oraz internet/social media wywalily to zjawisko w orbite.
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: zastanawiam się czy na prawdę życie rodzin z dziećmi wygląda jak chomiki na kołowrotku i wychodzi na to, że tak. Kiedy ci ludzie mają jakiś czas dla siebie to jest niepojęte. Za 50 zł dziennie za lato w mieście to ja mogę chodzić każdego dnia na masaż w Tajlandii XD
  • Odpowiedz