Aktywne Wpisy
witold54 +67
#tatacontent
Bombelek od kilku dni w żłobku - zainstalowałem w telefonie żłobkową apkę. Dziś rano powiadomienie.
Tamagotchi vibe¯_(ツ)_/¯
Bombelek od kilku dni w żłobku - zainstalowałem w telefonie żłobkową apkę. Dziś rano powiadomienie.
Tamagotchi vibe¯_(ツ)_/¯
O 22:30 Elon będzie obiecywał tyle ile nikt nie jest w stanie obiecać, polecam. Link poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=ktkCRVxTuEI
#tesla #gielda
@gonzo91: jaki adjustment?
ten na obrazku?
kazde jest unikalne na swoj sposob, ale zawsze jest cos.
Zwolnienia w Tesli to wynik spadku mocy produkcyjnych spowodowany mniejszym popytem. Nie odbieralbym tego jako korzystna "restrukturyzacje"
Kolejny kwartal za kwartalem - pic rel
@barabasz88: wlasciwie to Musk oglosil niedawno ze zrobil najwiekszy klaster AI na swiecie
Moze nastepnym razem miec tyle szczescia miec nie bedzie
Jak ktos wygra w ruletke, to nie postawilbys na niego ze trafi znowu, bo dowiozl poprzednio?
Co do Trumpa, to postawil wszystko na jedna karte, na jednego konia, Trumpa. A co jak Trump przegra?
To ma tyle samo obecnie mozliwych reward jak i risk, biorac pod uwage, ze mocno narazil
@gonzo91: Tesla Semi, Heartz i ich sukces z Teslami, CybeTruck (za wczesniej by definitywnie powiedziec, ale raczej klapa), Tesla Roadster (a nie sorry, tego nie ma jeszcze, to te terminy Muska), FSD (nie wiem czy to zaksiegowac jako dowieziony produkt, bo sprzedaje, czy jednak nie, bo nie jest to FSD)
Jak mowimy o Musku, to moze Boring Company, Solar City (bailout
Heartz kupił na górce cenowej Ev, a że oni myślą od odsprzedaży to im się potem nie spina.
Cybertruck najlepiej sprzedającym się pick up truckiem Ev. Cel być profitable do końca roku (tak napisane w dzisiejszym raporcie). Dalej nie produkują tańszych modeli.
FSD to dalej beta, która w z wersji na wersję działa lepiej.
A
@gonzo91: Pepsi z poczatkowo zamowionych 100, wziela tylko 36. Te Semis sa, tylko Pepsi ich nie chce
https://jalopnik.com/pepsi-paid-for-100-tesla-semi-trucks-in-2017-but-has-o-1851426361
Masz rację - dlatego nie licz marż na samochodach bez ZEV i innych kredytów (ex-credits), one są co kwartał od dekady, a teraz było aż 890mln $ też jestem za tym,
@Technolust: nie licze tak. Rzeczywistosc legislacyjna jest jaka jest i nie ma sie co na nia obrazac i ja wylaczac z wynikow.
Spojrze na moj snipet ze powerpointa Tesli. Tylko dzieki pomniejszeniu inventory o 1.8B byli cash flow positive. To tez jednorazowe zdarzenie, ale takie na serio, bo long term wplyw inventory jest
Z innej beczki, bo nie chce spamowac nowym watkiem o Tesli
Zobaczcie chlopacy na to
https://x.com/elonmusk/status/1815907844434112999
Musk chce finansowac swoja prywatna firme, prywatne przedsiewziecie, pieniadzmi z Tesli. I jeszcze zawija to w papierek dobrego deala. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tam już trochę funduszy się zapakowało xai. Prywatnie wolałbym żeby zrobił IPO.
Ja rozumiem, że tesla siedzi na 30mld$ gotówki, ale rada nadzorcza i akcjonariusze mogą to skutecznie zablokować.
@gonzo91: oczywiscie, ze tak
ale mam watpliwosci, czy waluacja w takiej rundzie finansowania bylaby uczciwa
"to dalbym long: AMZN, MSFT, META; short: TSLA, AAPL. Neutralnie NVDA, GOOGL"
Czemu META long? AMZN i MSFT ok, pricing power + b2b. META to sprzedawca miejsca na reklame, 100% zależny od siły konsumenta.
@gbnhjm: Zuck idzie all-in w AI
mysle ze to dobry ruch
Nigdy się nie spodziewałem że będziesz AI bull ( ͡° ͜ʖ ͡°) Właśnie zobaczyłem komentarze na innym poście, z początku myślałem że to trolling, ale najwyraźniej zmieniłeś podejście.
moje szorty na nVidii byly zanim zajarzylem co sie dzieje z AI. Bylem nieswiadomy tej rewolucji jak szortowalem NVDA