Wpis z mikrobloga

• 32
@Kreation: @Zerp @WybuchowyCzajnik otóż to nie w gniazdku, jakiś czas temu rozwierciłem przypadkowo przewód w przedpokoju zwarcie takie, że aż musiałem do rozdzielni schodzić, ale okazało się, że zeszła tylko izolacja i nie przerwałem samego przewodu, zostawiłem jak było (skoro wszystko działało) bo nie chciało mi się wtedy babrać z ryciem w ścianie. Jakiś czas temu zmieniła mi się koncepcja układu w sypialni i łóżko będzie stało tam
Soothsayer - @Kreation: @Zerp @WybuchowyCzajnik otóż to nie w gniazdku, jakiś czas te...

źródło: Zrzut ekranu z 2024-07-23 19-19-49

Pobierz
  • Odpowiedz
@Katiee: jest sens w twoim rozumowaniu, to urządzenie służy tak właściwie do sprawdzenia braku obecności napięcia, wiec najpierw trzeba wyłączyć bezpieczniki. Sęk w tym, że autor wykonał pracę na instalacji pod napięciem, w dodatku w sposób niezgodny z przeznaczeniem próbnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Soothsayer: świeci tylko gdzie jest faza. Zero to de facto podłączenie kable do ziemi i dlatego nie świeci. (Podobnie jak uziemienie). Dlatego pstryczek robi się na przewodzie fazowym „z prądem”. Jakbyś zrobił na zerze, to zgasisz żyrandol, ale jest szansa, że Cię popieści podczas wymiany żarówki.
  • Odpowiedz