Wpis z mikrobloga

#internet #swiatlowod #wifi #play #orange

hej wykopki, podpowiedzcie proszę, ze swoich doświadczeń najlepiej, jakiego operatora wybrać? bo w związku ze zmianą mieszkania muszę sobie ogarnąć na nowo sieć. W budynku mam sporo dostawców, wg. internet.gov.pl jest tam #orange #play #polkomtel #netia czy #tmobile, ale nawet jakieś takie widma (dla mnie) jak firmy #inea czy #rfc oraz #zinet
Zależy mi na stabilności dostępu oraz na publicznym adresie IP. Chciałbym aby modem/router był możliwie przezroczysty bo sieć domową chcę mieć opartą na moim dotychczasowym, niezłej klasy routerze. Na ten moment wiem, że Play daje ONT, Orange droższe o 20zł za tą samą prędkość nie. W Orange jest publiczne IP, a na Playowy sprzęt słyszy się sporo narzekań (czy światłowodowy to nie wiem, bo oni mają przecież też jeszcze sieć po UPC, czyli na kablach tv)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4ciek: Pod Twoim adresem światłowód z dotacji unijnych prawdopodobnie wykonała firma Światłowód Inwestycje (spółka zaleźna Orange) (jest pewne wymieniona na liście na internet.gov.pl) i na tym światłowodzie działa: INEA, NETIA, ORANGE, PLAY, PLUS, T-MOBILE. To oznacza, ze wszyscy Ci operatorzy działają na jednym kablu światłowodowym, czyli Play też jest na tym światłowodzie, a nie jest na koncentryku od UPC. A gdyby był na koncentryku to na internet.gov.pl zawsze jest napisane
  • Odpowiedz
na Playowy sprzęt słyszy się sporo narzekań

@M4ciek: Wydaje mi się, ze w lokalach ze Światłowód Inwestycje Play daje teraz nie ten swój router Play Box Net, tylko HUAWEI OptiXstar K562 (nie mam pojęcia, czy to zmiana na lepsze).
  • Odpowiedz
  • 1
@wigr Play zaczął teraz dawać takiego dziwnego potworka czarnego który ma zasilanie po POE i dostaje się POE injector w zestawie, nie wiem dokładnie co to za model, bo w sobotę miałem z nim pierwszy raz styczność.
  • Odpowiedz
  • 1
@M4ciek masz na 100% w bloku sieć na SI/Orange - jeżeli chcesz mieć najszybszy czas reakcji na uszkodzenia/problemy to bierz Orange, Play ma bardzo dobrą ofertę teraz z tego co słyszałem, ale musisz być gotowy na to, że przyjdzie instalator, rzuci ci ONT i wyjdzie - na Playu nie instalujemy modemów klienta, tylko doprowadzamy światło i nara.
Każdy z operatorów może działać na zewnętrznym ONT, różnica jest taka, że T-Mobile i
  • Odpowiedz
  • 0
@Retsew, @wigr faktycznie, w budynku jest Światłowód Inwestycje. Gdyby Orange nie doliczał opłat extra za "nieswoje łącze" a tak mam w tym wypadku, to pewnie byliby faworytem, mimo że nie dają ONT.
Jeśli w PLAYu przyjdzie instalator to też jest OK, pytanie czy zainstaluje ONT tam gdzie ja chcę, a nie gdzie mu wygodnie.
Co do swojego sprzętu to chodzi mi o odpowiedź na pytanie, czy w przypadku posiadania
  • Odpowiedz
  • 1
@M4ciek uwierzytelnianie przy świetle idzie po PPPoE, możesz je sobie uzyskać od operatora, albo wykraść samemu. Tak jak mówiłem na Orange też możesz mieć ONT tylko musi instalator mieć i musisz go o to poprosić. Czy to Play czy to Orange instalator będzie ten sam, w zależności od rejonu polski są to różne firmy (solution30, axians, nexotech, czy jacyś lokalni)
  • Odpowiedz