Aktywne Wpisy
blinkarA +1558
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Variv +209
#usa #polska
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.

Wykopowicze! Chcę się z wami podzielić swoją radością, która być może da też niektórym z Was nadzieję na to, że może i waszej trudnej sytuacji życiowej dacie radę... nawet jeśli nie zwyciężyć to chociaż nie zostać pokonanym! :)
Od 10 lat [a mam 39] kopię się z przysłowiowym koniem o nazwie Choroba Parkinsona o wczesnym początku... neurodegeneracyjna... nieuleczalna... postępująca... niezrozumiana.
Odbierająca Tobie sprawność fizyczną, umysłową... kontrolę nad własną fizjologią... mimikę... mobilność... radość... i wiele innych rzeczy o któych zazwyczaj się nie mówi w naszym społeczeństwie.
Przez te 10 lat udało mi się utrzymać aktywność zawodową, sprawność intelektualną. Z roku na rok coraz większym kosztem. Tego lata siła woli i zasobu determinacji okazały się już niewystarczające, żeby kompensować postęp choroby...
JEDNAKŻE!!!!!!!!!!
1. W tym roku zakończono badania kliniczne nad nowym lekiem [PRODUODOPA] i metodą jego dostarczania [24h infuzja z użyciem pompy podskórnej].
2. Ta ścieżka leczenia od lipca br. jest refundowana w PL (jedno z pierwszych państw na świecie) w ramach programu lekowego leczenia zaawansowanej choroby Parkinsona.
3. Po 10 dniach badań i decyzji specjalnego komitetu zakwalifikowano mnie do tego programu.
4. W najbliższy poniedziałek "kładą mnie" w szpitalu uniwersyteckim w Poznaniu na podłączenie i wyregulowanie pompy!
5. I czego się po tym spodziewam... tego co na filmiku w artykule na stronie BBC [link na dole tekstu].
Trzymajcie kciuki, żeby tak było!
#zdrowie #motywacja #ama #ciekawostki #nauka #polska
====
źródło: https://bbc.com/news/articles/cd1xwr2qy3do
Jak o tym pisze to mi łzy lecą - katharsis - potrzebowałem się tak uzewnętrznić! Dzięki!
źródło: bbc
PobierzU mnie też z wchłanianiem " z tabletek jest już kiepsko. Stąd pompa - zwłąszcza, że nie jest to pompa dojelitowa, ani tylko na dzień (jak np. apomorfina). Nie jest to też rozwiązanie "ostateczne"
źródło: B1pppR4gVKL._CLa_2140,2000_71Qd-5UjOML.png_0,0,2140,2000+0.0,0.0,2140.0,2000.0_AC_SX679_
PobierzCo do lekarzy i parkinsona - podpisuje się tym niestety rękami i nogami. Znalezienie dobrego neurologa który się na tym zna to nie lada sztuka. Lekarz z NFZ dawno się u mamy poddał i powiedział że ma sobie "sama" leki dobierać. Próbowałem jej pomóc różnymi kalkulatorami i grzebiąc po pracach naukowych jak co się wchłania, ale to takie wróżenie z
Btw można liczyć na jakieś cykliczne aktualizacje opisujące zmiany samopoczucia?