Aktywne Wpisy
tojestmultikonto +89
#diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
tenebrarum +2
Kapitan Planeta - Captain Planet and the Planeteers
Rok produkcji: 1990 - 1996
https://www.imdb.com/title/tt0098763/
IMDb: 6.7/10
Piątka dzieciaków każdej rasy dostaje po pierścieniu mocy. Dzięki połączeniu żywiołów: wody, ognia, ziemi, wiatru i serca powstaje Kapitan Planeta, który w mig radzi sobie w mig z katastrofami ekologicznymi.
Początek prania małoletnich mózgów, ale trzeba przyznać, że serial był dość popularny, ale raczej przez głód kreskówek o superbohaterach niż ze względu na eko przekaz i głębię historii. Trzeba przyznać że schemat był beznadziejnie prosty: złole typu Duke Nukem, Hoggish Greedly czy Captain Pollution zatruwali środowisko, dzieciaki próbowały sobie poradzić, ale na koniec i tak trzeba przywołać kapitana planetę i na koniec pouczenia jak TY możesz pomóc.
O tak!
I najbardziej mnie denerwowało, że to było takie wciśnięte na siłę. Już jako dzieciak widziałem, że scenarzyści na siłę musieli wymyślać jakąś funkcję dla niego, żeby się wydawało, że odegrał jakąś rolę w