Wpis z mikrobloga

Zauważyłem, że jest tutaj ogromna panika jak są tylko jakieś spadki na największych spółkach albo jak indeks akurat spada w danym dniu...
To co się dzieje, to po prostu faza korekcyjna, która występuje np. na Nvidii, Tesli i kilku innych głównych spółkach, takich jak Microsoft czy Amazon. Są tacy, którzy ciągle straszą innych spadkami i jak przychodzi dzień spadków, to wyrastają jak grzyby po deszczu mówiąc "a nie mówiłem", tylko, że jak potem w następnych dniach lub tygodniach są dalsze wzrosty i new high, to jakoś nie ujawniają się przyznając się do pomyłki.

Nie znaczy to, że uważam, że nie mogą nastąpić jakieś dalsze spadki i ruch w bok. Jak najbardziej jest to bardzo prawdopodobne, bo to elementy fazy korekcyjnej. Taka faza może trwać dniami, tygodniami, a często nawet miesiącami, a później następują kolejne szybkie wzrosty (chyba, że w pewnym momencie zamienia się to w dystrybucję, to wtedy oczywiście następuje rynek niedźwiedzia. Jednak uważam, że na tym etapie nie ma sygnałów wskazujących na dystrybucję). Moim zdaniem główny trend jest wzrostowy.

#gielda #wallstreet #nyse #nasdaq #stockmarket #tesla #tsla #nvda #nvidia #rynek
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Reading1833 faza korekcyjna jak ja nazywasz dziwnym trafem b czesto wiaze sie z polityka i wydarzeniami za oceanem lub na ukrainie wiec moje doswiadczenie zyciowe nakazuje mi przypuszczac ze prawda lezy gdzies po srodku...

I nie jest ani tak dobrze jak piszesz ani nie jest byc moze tak zle jak mi sie zdaje...

A co mi sie zdaje lub wydaje:
  • Odpowiedz
  • 0
@dcom: ja mówię o giełdzie nowojorskiej. Nie śledzę polskiej giełdy.

Faza korekcyjna właśnie może się wiązać z różnymi wydarzeniami. W dużym skrócie oznacza wycofanie się niektórych uczestników rynku lub zmniejszenie przez nich pozycji i obserwowanie dalej co się dzieje w sytuacji gdy uważają, że jest jakaś niepewność, wątpliwości.
  • Odpowiedz