Zauważyłem, że jest tutaj ogromna panika jak są tylko jakieś spadki na największych spółkach albo jak indeks akurat spada w danym dniu... To co się dzieje, to po prostu faza korekcyjna, która występuje np. na Nvidii, Tesli i kilku innych głównych spółkach, takich jak Microsoft czy Amazon. Są tacy, którzy ciągle straszą innych spadkami i jak przychodzi dzień spadków, to wyrastają jak grzyby po deszczu mówiąc "a nie mówiłem", tylko, że jak potem w następnych dniach lub tygodniach są dalsze wzrosty i new high, to jakoś nie ujawniają się przyznając się do pomyłki.
Nie znaczy to, że uważam, że nie mogą nastąpić jakieś dalsze spadki i ruch w bok. Jak najbardziej jest to bardzo prawdopodobne, bo to elementy fazy korekcyjnej. Taka faza może trwać dniami, tygodniami, a często nawet miesiącami, a później następują kolejne szybkie wzrosty (chyba, że w pewnym momencie zamienia się to w dystrybucję, to wtedy oczywiście następuje rynek niedźwiedzia. Jednak uważam, że na tym etapie nie ma sygnałów wskazujących na dystrybucję). Moim zdaniem główny trend jest wzrostowy.
@Reading1833 faza korekcyjna jak ja nazywasz dziwnym trafem b czesto wiaze sie z polityka i wydarzeniami za oceanem lub na ukrainie wiec moje doswiadczenie zyciowe nakazuje mi przypuszczac ze prawda lezy gdzies po srodku...
I nie jest ani tak dobrze jak piszesz ani nie jest byc moze tak zle jak mi sie zdaje...
@dcom: ja mówię o giełdzie nowojorskiej. Nie śledzę polskiej giełdy.
Faza korekcyjna właśnie może się wiązać z różnymi wydarzeniami. W dużym skrócie oznacza wycofanie się niektórych uczestników rynku lub zmniejszenie przez nich pozycji i obserwowanie dalej co się dzieje w sytuacji gdy uważają, że jest jakaś niepewność, wątpliwości.
Coś czuję, że nowy Mini właśnie zabił większość konkurencyjnych premium mini PC. Możliwe 2500-2600 zł za kilka miesięcy ( ͡€ ͜ʖ͡€) Wielkość prawie jak Apple TV, wszystkie USB to TB, bardzo mocne wyjście audio dla słuchawek, 16GB RAM na start.
To co się dzieje, to po prostu faza korekcyjna, która występuje np. na Nvidii, Tesli i kilku innych głównych spółkach, takich jak Microsoft czy Amazon. Są tacy, którzy ciągle straszą innych spadkami i jak przychodzi dzień spadków, to wyrastają jak grzyby po deszczu mówiąc "a nie mówiłem", tylko, że jak potem w następnych dniach lub tygodniach są dalsze wzrosty i new high, to jakoś nie ujawniają się przyznając się do pomyłki.
Nie znaczy to, że uważam, że nie mogą nastąpić jakieś dalsze spadki i ruch w bok. Jak najbardziej jest to bardzo prawdopodobne, bo to elementy fazy korekcyjnej. Taka faza może trwać dniami, tygodniami, a często nawet miesiącami, a później następują kolejne szybkie wzrosty (chyba, że w pewnym momencie zamienia się to w dystrybucję, to wtedy oczywiście następuje rynek niedźwiedzia. Jednak uważam, że na tym etapie nie ma sygnałów wskazujących na dystrybucję). Moim zdaniem główny trend jest wzrostowy.
#gielda #wallstreet #nyse #nasdaq #stockmarket #tesla #tsla #nvda #nvidia #rynek
I nie jest ani tak dobrze jak piszesz ani nie jest byc moze tak zle jak mi sie zdaje...
A co mi sie zdaje lub wydaje:
Faza korekcyjna właśnie może się wiązać z różnymi wydarzeniami. W dużym skrócie oznacza wycofanie się niektórych uczestników rynku lub zmniejszenie przez nich pozycji i obserwowanie dalej co się dzieje w sytuacji gdy uważają, że jest jakaś niepewność, wątpliwości.