Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wynajmowałem pomieszczenie/magazyn sąsiadowi, umowa na mordę, pieniądze do ręki i nie było problemu. Planuję sprzedać tę nieruchomość, jednak sąsiad robi problem z wyprowadzką. Trzyma tam auto, sporo narzędzi, mniej lub więcej wartych śmieci. Sąsiad po prostu odmawia wyprowadzki, mówi że nie ma gdzie tego zabrać tak jakby to był mój problem i mówi że jeśli cokolwiek stamtąd wyląduje na śmietniku to zgłosi mnie za kradzież. Nawet jakbym chciał, cudzego auta na złom nie oddam.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Nie jest to lokal mieszkalny, nikt tam nie mieszka więc o tyle sytuacja prostsza, minus taki że nie podpisywałem z nim żadnej umowy więc ciężko o zapis co się dzieje z jego rzeczami po zakończeniu najmu. Śpieszy mi się, więc w żadne sądy też nie chce mi się bawić, bo zajmie to wiele miesięcy.

#prawo #wynajem #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: lokale niemieszkalne nie sa objęte ustawą o ochronie lokatorów. on nie ma nic na piśmie, więc wyslij mu po prostu umowę z zaporowymi warunkami, które nie będą mu się opłacać i jeszcze większą karą za bezumowne korzystanie z lokalu jesli nie podpisze tej umowy.

nic nie wyrzucaj i nie kombinuj z jego gratami.

jeśli nie chcesz bawić się w umowę, poinformuj go, że planujesz remont, w tym renowację drzwi,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Może oskarżyć o bezumowne zajmowanie lokalu i zagrozić wnioskiem do sądu cywilnego. Dobrze pisali wyżej, to nie jest lokal mieszkalny.
Kradzież to zabór mienia w celu przywłaszczenia. Będzie musiał udowodnić kiedy mu to "ukradłeś" i w jakich okolicznościach. Jak mu napiszesz mail/sms, żeby zabierał swoje rzeczy bo chcesz ten magazyn sprzedać to nie będzie jak takiego oskarżenia wysnuć. Zawsze możesz też kamerę postawić i nagrać go jak wchodzi.
  • Odpowiedz