Wpis z mikrobloga

Hej mirki!
Jakie garnki polecacie na kuchenke gazową?
Ważne aby były mega wytrzymałe (wiem, że to zakup na lata, moja matka nadal używa garnków które kupiła jak sie urodziłem xd)
https://allegro.pl/oferta/garnki-tefal-ingenio-unlimited-13el-indukcja-14022744159
Niby 6x warstwa tytanu i w ogóle 100 tys cykli (mycia? użycia?) Ale są aluminiowe... Alee niby nie do zajechania.
A te poniżej najpopularniejsze, ze stali nierdzewnej ale niby potrafia rdzewieć i mają jakieś odbarwienia czasem, osad. Gorsza powłoka bo 32 tys. cykli. Jakieś polecacie w tym budżecie tak aby były jak najwytrzymalsze?
https://allegro.pl/oferta/komplet-garnkow-tefal-ingenio-emotion-raczka-indukcja-13el-15376835618?
bis=ads&bim=productlisting:desktop:queryandcategory&bic=NjlhOGU1OWYtNWZkNi00MjYyLTkyNDQtYzU1MGRhZGQ5MzYzAA&bit=ape&referrer=proxy&emissionunitid=431a5f2c-c259-4b63-bac8-e8be771e8fa7

#gotujzwykopem
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Simfecstio: Właśnie ja popełniłem błąd z czarną armaturą, wystarczy zwykłe mycie dłoni i nie widać różnicy, czy już ją dziś czyściłem czy jeszcze nie. Ale jak pisałem wyżej, to wynika z twardości wody. Moja jest taka, że jak biorę prysznic, to mam siniaki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Simfecstio: mam ten zestaw Tefal, ale one są zdecydowanie pod indukcję, na gazowej będą się dna odkształcać, do tego powłoka wytrzymała, ale do zmywarki średnio

na gazową mam stalowe Tefal sprzed kilkunastu lat i są świetne, obecnie jakość dużo niższa u nich
  • Odpowiedz
  • 0
@RaV_Oyabun: Kurde, już kupiłem. Pani powiedziała, że i na gaz i na indukcję. A miałem stalową dużą patelnie Tefala to dno sie wygięło. Ale dno grube to powinno zachować kształt. Najgorzej jak właśnie jednowarstwowa nie za gruba stal.
  • Odpowiedz
@Simfecstio Po pierwsze to tam ch... nie tytan masz. Tytan ma szaro-stalowy kolor i ma bardzo słabe przewodnictwo cieplne, twardość dobrej stali i wagę aluminium. Daje radę w outdoorze bo jest lekki i jak taki garnek postawisz na palniku czy ognisku to zdejmiesz go gołą ręką, ale w zamian do podgrzania zużyjesz więcej energii. Co do samej serii Ingenio to ludzie marudzą na szwankujące rączki
  • Odpowiedz
@Simfecstio Tytan to nazwa pierwiastka. Cholernie popularnego w skorupie ziemskiej, ale ciężkiego w obróbce. Nazywanie powłoki "titanium coś tam" to wprowadzanie klienta w błąd i dlatego zwróciłem na to uwagę. W kwestii twojego zakupu jedynie rączki bym się obawiał i to tyle
  • Odpowiedz
  • 0
@Viking- nie no. Myślę że tutaj nie ma co zakładać że powłoka jest tytanowa. Ludzie z marmuru to też tylko związek frazeologiczny. Tytanowa to mam kuchenkę na kijki z Ali xd
  • Odpowiedz
ludzie marudzą na szwankujące rączki


@Viking-: bo te rączki też są dużo gorsze niż kiedyś jeśli chodzi o ich wytrzymałość

@Simfecstio: dlatego taka podpowiedź ode mnie, że jak na gazowej, to warto rączki odczepiać w trakcie gotowania

zmywarka im prawie nie szkodzi, ale właśnie przegranie, jak ktoś gotuje na dużym palniku na dużym płomieniu, to tworzywo z czasem zaczyna się kruszyć przy tej metalowej części zaciskającej
  • Odpowiedz