Aktywne Wpisy

O2O2122 +720
16 lat temu byłem trzeźwy i nigdzie oprócz wyjazdów na wakacje na Węgry z rodzicami nie jeździłem. Dziś widziałem zachód słońca na Kos, a za cztery miesiące minie 17 lat od kiedy piję regularnie p--o. Może będzie przynajmniej jedna osoba która to przeczyta i odpowie, że też pije regularnie i widziała zachody słońca na wakacjach.
#alkoholizm #heheszki
#alkoholizm #heheszki
źródło: IMG_6260
Pobierz
KapitanPolska +185
Mirasy, szybka akcja. 4 plusy i zagaduje do studentki co pracuje wakacyjnie w punkcie prasowym. Co prawda jak na moje oko jest młodsza ode mnie o jakieś 10 lat ale już się dziś podgoliłem i tą różnicę zniwelowałem do jedynie 9 lat. Wiem, że jest wolna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#podrywajzwykopem #rozowepaski
#podrywajzwykopem #rozowepaski

Co sobie myślisz na 500? O, ruszę sobie pionkiem, najlepiej tym skrajnym
A na 3000? O kurde, poczwórne skrzyżowanie za 10 ruchów?
Okolice 1500 to coś tam sobie przypomnisz z otwarcia, zwiążesz figurę, coś podwalisz, rozejrzysz się po szachownicy.
@kastrator2: Nope, liczenie wariantów w grze środkowej, w debiucie idziesz zgodnie z przygotowaniem debiutowym, w końcówce liczenie wariantów albo widzisz że wygrałeś/przegrałeś/remis.
Od pewnego poziomu, wcale nie takiego wysokiego (powiedzmy III-II kategoria szachowa), aż do mistrzów świata włacznie procesy myślowe wyglądają tak samo.
Najważniejsza jest ocena pozycji i plan gry. Im lepiej potrafisz ocenić pozycję i znasz jakie plany stosowac w jakich pozycjach tym lepiej grasz.
Co ci da policzenie dlugiego czy krótkiego
Takie mam odczucia:
1. Wiem jak poruszają się figury i ogólną zasadę o co chodzi, gram cokolwiek, byle do przodu
2. Przestrzegam zasad ale nie znam otwarć, podwalam oczywiste pozycje, wiem już że niektóre ruchy nie mają sensu
3. Znam niektóre otwarcia, taktyki oraz ogólne zasady dobrej gry, czasem coś podwalę albo nie zauważę, szukam prostych sztuczek, liczę
Tu się nie zgodzę.
Popatrz jak liczy Nakamura(szybko i głęboko) i jak liczy Carlsen (wolno i płytko)?
I zgadnij który z nich był mistrzem świta przez 10 lat, a który nigdy nawet w meczu o mistrzostwo swiata nie zagrał?
Ile
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0:
https://youtu.be/Y5K2k-JIQow?feature=shared&t=129
Narysował 40 strzałek i przoczył juz pierwszy ruch czarnych (Qb3).
Ładnie to wygląda na streamach, z prawdziwą grą w klasycznych partiach niewiele to ma wspólnego.