Wpis z mikrobloga

Pytanie do #devopsiarz oraz tych co robią #devops, robi ktoś z was u siebie Elasticsearch'e na #kubernetes przy użyciu custom resource operatora? Lata mi to już nawet na prodzie ale mam kilka zagwozdek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na przykład mam , jak schedulować pody StatefulSet'a:
1) jeden pod na jednym nodzie - gorsza utylizacja resourcow przy wiekszej ich ilosci
2) więcej podów na jednym, dużym nodzie

#programowanie #programista15k
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@miltem: Tak, wiem, zaraz się zlecą meruderzy, że oni to wolą mieć kontrolę i mam przepisać na Ansible i przenieść na vm'ki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@miltem: 1. No oczywiście, że masz każdy pod na innym node. Po co robić klaster, jak wszystko na jednym ma być. Do tego topologia, która wymaga aby były w innych rackach albo regionach. Oczywiście zależy to od wymagań jak bardzo ma być niezawodne.
2. No nie, po co robić kilka podów, które wrzucasz na jednego node? Bez sensu bo masz wszystkie wady klastra i zero zalet.

Jeżeli siedzisz sobie w
  • Odpowiedz
@miltem: Niestety to jest problem. Nawet jak sobie zoptymalizujesz to przyjdzie developer ze swoją najważniejszą na świecie apką, zrobi requests na 2 i potem widzisz realne zużycie na poziomie 100m.
  • Odpowiedz
Ale po to są osobne Nody dla apek krytycznych i ns limity Panie kolego :D

@raide: Wiem, ale co w związku z tym? Przecież to nie ma znaczenia, że deweloper ustawi sobie requests: 2, po prostu będzie przepalał hajs.
  • Odpowiedz
@miltem: To wiem, ale przyjdzie pan manager i powie, że ma tak być bo aplikacja super ważna, w końcu ma 3 endpointy. Ja sobie skrypty porobiłem co mi sprawdzają jakie jest średnie zużycie procesora i widzę apki, które mają za wysokie requesty ustawione.
  • Odpowiedz