Aktywne Wpisy
ChlopoRobotnik2137 +1408
Oho przyszlo polecnie z samej gory od pana Tuska
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
Je suis @mickpl
#tusk #nieruchomosci #kredytnastart #kredythipoteczny
oficjalniemartwa +702
User @Mega_Smieszek mnie zainspirował dziś memem o babciach.
Moja babcia, to działkowy anioł i na 87lvl:
- mieszka sama od 78r
- ogarnia sobie działkę sama
- hoduje na tej działce ropuchy żeby zjadały ślimaki (mają kryty basen
Moja babcia, to działkowy anioł i na 87lvl:
- mieszka sama od 78r
- ogarnia sobie działkę sama
- hoduje na tej działce ropuchy żeby zjadały ślimaki (mają kryty basen
I w wyniku paru minut działania, stworzyli osobny byt, z osobną świadomością, którego istnienie nie ma żadnego sensu i wartości, a który jest skazany na istnienie do momentu gdy jego tkanka biologiczna nie jest w stanie dłużej regenerować się z uszkodzeń.
I ten nowy człowiek, tak samo jak jego rodzice, jest stworzony wedle schematu, który wytwarza w nim potrzeby które zaskutkują stworzeniem kolejnego istnienia.
I tak w kółko bezwłose szympansy biegają wśród konstrukcji z betonu, jedzą, manipulują bardziej zaawansowanymi patykami by móc uzyskać jedzenie i rozprzestrzeniają swoje geny.
I te bezwłose szympanse mają bardziej zaawansowane intelekty. Ale nie na tyle żeby uzyskać zrozumienie na swój własny temat, a jedynie na tyle by zadać sobie pytanie o swoje istnienie, a następnie wytworzyć nie najrealniejsze, lecz najprostsze i najprzyjemniejsze wytłumaczenie.
Takie za które móżdżek gadzi nagrodzi ich hormonami powodującymi przyjemne odczucie lub przynajmniej brakiem wydzielania kortyzolu i odczucia nieprzyjemnego.
A następnie tworzą sobie nieistniejące zjawiska, jak "sens" życia, "cel" życia.
Nadają je przyjemności, czy też drodze do uzyskania przyjemności, nie rozumiejąc że przyjemność to zwykły zastrzyk hormonalny, wyzwalany w sytuacjach które móżdżek gadzi rozpoznaje jako korzystne, zgodnie z schematem wynikłym na drodze ewolucji.
Zwykły wbudowany mechanizm kija i marchewki.
Nadają je działaniom, decyzjom, potrzebom, nie rozumiejąc że te wszystkie rzeczy są jedynie czymś w rodzaju opakowania wokół niezrozumiałej, nie w pełni świadomej potrzeby przetrwania i rozmnożenia się. Zbiór mechanizmów które utrwaliły się na drodze doboru naturalnego, część z nich jest praktyczna i użyteczna, część jest efektem ubocznym, a jeszcze inna część utraciła swą użyteczność, lecz wciąż istnie przez brak stanowienia ciężaru ograniczającego przeżywalność.
A ów "sens" i "cel" po prostu nie istnieją. Nie są żadną z regół w jakich działa wszechświat, ani żadną zasadą uniwersalną.
Są jedynie iluzorycznymi projekcjami nakładanymi przez umysł, nie mającymi żadnego punktu zaczepienia poza owym umysłem.
Ludzie nie mają sensu i celu. Po prostu są i tyle. Funkcjonują tak jak proces ewolucji ich ukształtował.
Tak samo fakt istnienia po prostu zachodzi. I tyle.
Cała ta "wzniosła" otoczka nadawana faktowi istnienia, to tylko efekt uboczny funkcji które przejawia mózg.
#nihilizm
Faktycznie, mój błąd.
Niestety już nie mogę poprawić
Fakty są takie, że są to racjonalne wnioski i wyciąganie ich przez poprawnie myślący twór jest automatycznym, zdeterminowanym skutkiem zrobienia go, co oznacza, że wszelka krzywda zostaje mu wyrządzona już w chwili tego zrobienia. Ponadto, przygnębienie jest logiczną reakcją czującego, faktycznie świadomego i inteligentnego organizmu, w przeciwieństwie do lekceważenia i ignorowania nieprzyjemnych, aczkolwiek w pełni prawdziwych
Komentarz usunięty przez autora Wpisu